Kultura

Francuska književnica gošća na 10. Molijerovim danima u Nišu

Po 10. put Francuski institut u Srbiji organizovaće Molijerove dane posvećene francuskoj i frankofonoj književnosti. Ova manifestacija, u okviru koje će biti priređeni brojni francusko-srpski susreti  književnika, izdavača, prevodilaca, književnih i pozorišnih kritičara održaće se od 14. do 17. maja.

Ovog proleća u naš grad dolazi francuska književnica – Kamij Lorans, nakon prevoda dva romana U tom zagrljaju i Ni ti ni ja –  izdavačka kuća Laguna ove godine objavljuje njen poslednji roman Mogla bih to biti ja.

Pored gošće iz Francuske, na 10. Molijerovim danima u Nišu učesvovaće i Dejan Stojiljković (pisac) i Nikola Bjelić predavač francuske književnosti na Katedri za romanistiku Filozofskog fakulteta u Nišu.

Manifestacija 10. Molijerovi dani će se u Nišu održati 15.maja u Narodnoj biblioteci “Stevan Sremac” sa početkom u 18 časova. Ulaz je besplatan!

10. Molijerove dane Francuski institut u Srbiji organizuje u saradnji sa izdavačem Laguna, Narodnom bibliotekom “Stevan Sremac” i Filozofskim fakultetom.


Foto: Catherine Hélie © Editions Gallimard

Kamij Lorans je objavila ukupno 11 romana.  Dobitnik je nagrada Femina i Renodo gimnazijalaca u 2000. godini.

Diplomirala je savremenu književnost, predavala u Ruenu, u Normandiji, a potom u Maroku, gde je provela 12 godina. Od septembra 2011. predaje na Institutu političkih nauka u Parizu.

Lorans pokušava da dešifruje, kroz zanimljive pristupe, skriveno lice reči, ono koje se otkriva iza njihovog značenja.

Kao esejista, piše o ulozi žena u umetnosti, o tabuizaciji žene u kolektivno nesvesnom i u umetničkim delima. Kamij Lorans redovno objavljuje hronike u prestižnim novinama – L’Humanité, Le Monde, Libération.

Kamij Lorans prevedena je na tridesetak jezika.
Član je žirija za književnu nagradu Femina.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com