Društvo

Fotografijama spomenika iz Srbije, Nišlijka oduševila publiku u Londonu

U Londonu je nedavno završena izložba mladih umetnika Balkana „Interruption“ na kojoj su učestvovali i slikari iz Srbije i regiona, među kojima i Nišlijka Jovana Mladenović. Inspirisana domaćom arhitekturom, Jovana je londonskoj publici prezentovala seriju fotografija pod nazivom “Monumentalni strah“, posvećenu spomenicima revolucije bivše Jugoslavije, nastalim posle Drugog svetskog rata.

Nakon što je završila fakultet, Jovana je odlučila da se otisne u svet i dalje školovanje nastavi u Londonu gde je upisala master studije za modnu fotografiju. Njen master rad koji je prezentovala u londonskom Kovent Gardenu, a koji prikazuje 25 spomenika uz Srbije iz doba komunizma, među kojima i Tri pesnice na Bubnju, publiku je, kaže, ostavio bez daha.

Ideja je bila da kroz seriju fotografija, mladima koji nisu imali prilike da se sretnu s ovim pogledom na svet, približi ideje brutalizma i socijalizma.

Iako joj je u Londonu najveća inspiracija upravo njena zemlja, Jovana kaže da je u Srbiji nije tako olako pronalazila.

„Tek kad sam došla da živim u London videla sam koliko je meni moja zemlja inspirativna. Dok sam živela u Nišu , a kasnije i na studijama u Beogradu, od svega što me je kočilo, nisam mogla da vidim te lepe stvari naše zemlje“, kaže Jovana.

Ističe da je vrlo značajno da umetnik ima prilike da prezentuje svoj rad van svojih granica i čuje kritiku sveta.

„Oduševljena sam reakcijama u Londonu, ljudi su tamo zaista želeli da razumeju projekat i slušali su moju prezentaciju s punom pažnjom. Interesantno je da su vrlo informisani o našoj zemlji, s obzirom na to da je moj rad fokusiran na spomenike NOB-a, prijatno iznenađenje je bilo videti interesovanje na njihovim licima“, kaže Jovana.

Ova talentovana umetnica rođena je u Nišu, a „energija juga“ prati je, kaže, gde god da ode.

„Južna energija i temperament će uvek biti prisutan i moram reći da sam ponosna na to“, kaže Jovana.

Ona dodaje da je domaća scena ipak malo konzervativnija i manje dopušta eksperimente tako i nove kreativce, što je, kako tvrdi, mladima itekako potrebno da bi napredovali i bili u toku sa trendovima.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com