Foto Video ubod

FOTO UBOD: Roda na krovu, donosi mir i sreću ukućanima

Roda na krovu zgrade koja se nalazi na Nišavskom keju obradovala je stanare zgrade jer njen dolazak najavljuje sreću, kažu narodna verovanja.

Postoje legende i narodna verovanja o tome šta znači kada u svojoj blizini vidite rodu.

Narodna verovanja tvrde da kad ugledate rodu da mirno sedi ili stoji na krovu kuće, u kuću će se useliti mir i sreća. Kad se čuje roda da klepeće, postoji verovatnoća da će se pojaviti neka šteta u kući.

Legende kaže da je roda nekada bila čovek i to veoma pobožan koji je svake godine išao da se pokloni Hristovom grobu. Bog mu se jednom javio i želeo da ispita njegovu vernost. Zatražio je od njega da se popne na najvišu planinu i na leđima nosi sanduk koji ne sme da otvori. Čovek se penjao i kada je zastao da odmori ipak je otvorio sanduk iz koga su izašle zmije, gušteri i žabe. Bog se tada, po legendi naljutio i pretvori čoveka u rodu i kaže mu da će ponovo postati čovek ako uspe da uhvati sve one životinje koje su izašle iz sanduka. Od tada rode svakodnevno obilaze bare i hvataju zmije, guštere i žabe.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com