Društvo

Pojačano FORENZIČKO ODELJENJE za 90. rođendan

Ova bolnica dobila je od Ministarstva zdravlja odobrenje za promenu statuta po kome bi ova zdravstvena ustanova ubuduće bila organizovana u pet manjih celina uz Centar za zaštitu mentalnog zdravlja Medijana koji će ponovo biti otvoren.

“Posle usvajanje potrebnih akata biće potrebno samo nekoliko meseci da sve proradi onako kako je bilo. Imaćemo u bolnici, mi ga zovemo azilarni deo gde su dugotrajno smešteni pacijenti, prijemno odeljenje, Službu za forenzičku psihijatriju, Službu za gerantopsihijatriju, Službu za bolesti zavisnosti i šesti deo jeste Centar za mentalno zdravlje Medijana”, kaže  Milan Stanojković, v.d. direktora Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti Gornja Toponica.

On dodaje da je potrebno neka obeljenja pojačati.

“Potrebno nam je još jedno odeljenje za sudsku psihijatriju jer se pokazalo da je potreban veći broj postelja. Srpski sudovi već izriču mere bezbednosti a onda je teško obezebediti realizaciju, jer nemamo dovoljno kapaciteta u zemlji za te namene, zbog svega toga potrebno je ovo odeljenje”, tvrdi on.

Planovi su da se uveliko priprema otvaranje  Centra za zaštitu mentalnog zdravlja u svih pet niških opština ne samo u Medijani.

Centar koji je funkcionisao tri godine, ponovo će biti otvoren, jer tada kada je radio davao je odlične rezultate, kaže Stanojković.

“U periodu od tri godine tada obezbeđena je klinička remisija bolesti i bez hospitalizacije, čemu se teži u svim modernim zemljama”, kaže v.d. direktora ove ustanove.

U Specijalnoj bolnici za pshijatrijske bolesti u Gornjoj Toponici radi radi 500 medicinskih i nemedicinskih radnika a svekodnevno se u ovoj instituciji leči preko 700 pacijenata.

U petak će ova bolnica obeležiti 90 godina postojanja uz svečanu akademiju.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com