Kultura

Film o „Lutajućim srcima“ ispunio srca Nišlija (FOTO,VIDEO)

“Lutajuća srca – arhiv emocija”, treće ostvarenje produkcijske kuće City marketing centra, imalo je bioskopsku premijeru u Kupini. Snimatelj filma Bojan Jovanović, reditelji Vladimir Ristić i Boban Rajković, izvršni producent Oliver Paunović, brojni novinari i saradnici na dokumentarcu sinoć su se po drugi put, zajedno sa legendarnim triom poklonili niškoj publici. Ovaj dokumentarni film svedoči ne samo o kultnom niškom bendu, već o jednom vremenu koje beleži brojne uspomene i izaziva nostalgiju.

Veče su otvorili protagonisti benda Spomenka Đokić, Miroljub Jovanović i njihov muzički saradnik Vlada Crnomarković. Odsvirali su nekoliko najpoznatijih pesama, poput “Jefimije”, “Još malo”, “Putnika”. Iako “Lutajuća srca” ne postoje već nekoliko decenija, sinoć su okupili brojnu publiku, stariju i mlađu koja je uživala u notama koje se danas retko čuju.

“Lutajuća srca – arhiv emocija”  je prvi put prikazan na ovogodišnjim Filmskim susretima, a sada je, kako kaže glavni vokal, Spomenka Đokić predstavljen u intimnijoj atmosferi jer su u publici bili ne samo poštovaoci njihove muzike, već i brojni prijatelji. Tako su se na bini neposredno pre projekcije našli poznati niški novinar i publicista Timošenko Milosavljević i glumci Desimir Stanojević, Ivana i Miroljub Nedović. Svako od njih je kratkim nastupom najavio dokumentarac o muzičkom sastavu čije pesme žive preko 4 decenije.

Bend se sastao 1970. godine, ali su karijeru otpočeli 1972. na Omladinskom festivalu u Subotici gde su sa pesmom “Još malo” osvojili prvo mesto publike i nagradu za najbolji tekst. Naredne godine dobijaju nagradu Saveza kompozitora Jugoslavije za pesmu “Jefimija”. Svojom muzikom predstavljali su nas i u Svetu, ali su pronašli svoje mesto i u filmskoj muzici komponujući za ostvarenje “Košava” i TV seriju “Partizani”.

Oni koji su odrastali uz njihovu muziku, govore kako su i u ono vreme bili jedinstveni po načinu na koji izvode svoje kompozicije. I sami su svesni toga, pa je Miroljub Jovanović, Nišlijama poznatiji kao Mika Tambura u šaljivom obraćanju publici rekao da pesma “Jefimija” ima više akorda nego celokupni opus turbo-folka u poslednjih desetak godina. Za numeru “Još malo”, tekstopisac Mika kaže da je plod davne ljubavi koja im je svima promenila život.

City marketing centar, producent filma o neponovljivim “Lutajućim srcima” prepoznao je koliko je važno da se čuje njihova priča koja podseća na prave vrednosti i muzički uspon Niša u drugoj polovini 20. Veka. U filmu se osim Spomenke, Mike i Minje pojavljuju i mnoge poznate ličnosti koje govore o muzičkom doprinosu “Lutajućih srca” u Jugoslaviji 70-ih godina. Neki od njih su Zdravko Čolić, Kornelije Kovač, Radoš Bajić, Rade Radivojević, Bilja Krstić i mnogi drugi.

Četvrti dokumentarni film koji će producirati City Marketnig Centar je film o legendarnoj niškoj HIPI DOLINI, najavio je direktor CMC, Oliver Paunović na sinoćnjoj promociji filma o “Srcima”.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com