Društvo

Film o legendarnom niškom bendu „Lutajuća srca“ na Martovskom festivalu

Dokumentarac o niškoj grupi koja je harala bivšom Jugoslavijom tokom 70-tih i 80-tih, Beograđani će imati prilike da pogledaju u revijalnom delu 64. Martovskog festivala, jednog od najstarijih filmskih festivala u Evropi, koji se ove godine održava od 30. mata do 2. aprila u Domu omladine.

“Lutajuća srca”

Kako je izgledala tehnika kojom se snimala i emitovala muzika pre 40 godina, kao i čuveni studio Radio Niša u  kome je karijeru započeo čuveni trio „Lutajuća srca“, publika će moći da pogleda u dokumentarcu koji je na repertoaru 1. aprila u Sali Amerikana od 11 sati.

„Lutajuća srca“ su akustičarski trio iz Niša, osnovan 1970. godine. Pored Spomenke, u grupi su bili i Milan Marković (gitara, klavir, violončelo, prateći vokal) i Miroljub Jovanović (gitara, prateći vokal). Njih dvojica su bili autorski tandem, a snimali su i pesme drugih kompozitora.

Na Omladinskom festivalu u Subotici 1972. godine za pesmu „Još malo“, osvojili su prvu nagradu publike, kao i nagradu za najbolji tekst. 1973. godine predstavljali su Jugoslaviju u Istočnom Berlinu, na 10. svetskom festivalu omladine i studenata. 1975. godine, Spomenka Đokić napušta grupu do 1981. godine, kada objavljuju LP „Strepnja“. Na albumu je numera „U poznu jesen“, po pesmi Vojislava Ilića. Članovi grupe su pisali muziku za pozorište, film „Košava“ i TV seriju „Partizani“.

Dokumentarni film “Lutajuća srca – arhiv emocija” premijerno je prikazan na Letnjoj pozornici na završnoj večeri prošlogodišnjih Filmskih susreta, a treće je filmsko ostvarenje produkcije City Marketing Centar.

Martovski festival jedna od najstarijih u Evropi

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, popularni Martovski festival se ove godine održava 64. put i jedan je od najstarijih u Evropi i svetu.

U takmičarskoj konkurenciji biće prikazano preko 80 kratkometražnih igranih i dokumentarnih, dugometražnih dokumentarnih, animiranih i eksperimentalnih filmova, a u revijalnom delu nekoliko reprezentativnih inostranih dokumentarnih filmova.

“Najboljima iz svih kategorija biće dodeljeno deset nagrada i to šest Gran prija i četiri strukovne nagrade za najbolju režiju, kameru, montažu i dizajn zvuka”, ističu organizatori.

Pored projekcija filmova biće organizuovane i brojne radionice, konsultacije i razgovori filmskih stvaralaca, studenata i redovne publike, kao i prateći muzički program.

Prvo izdanje Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma održano je u okviru Festivala jugoslovenskog filma od 24. do 30. juna davne 1954. godine u pulskoj Areni.

Nakon šest godina, Festival se seli u Beograd, gde je prvi put održan od 4. do 9. marta 1960. godine. Pod imenom Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma prvi put je održan  2004. godine. Od ove godine, kako ističu organizatori, ponovo postaje nacionalni festival sa idejom da bude platforma koja će objediniti sve festivale, povezati stvaraoce i biti važan za profesiju

Festival je od svojih početaka bio važan za promociju domaćeg dokumentarnog i kratkog igranog, animiranog i eksperimenatalnog filma. Kao mesto domaćih premijera, Festival je bio i ostao tačka susreta domaćih i inostranih profesionalaca, studenata filmskih škola i akademija i ljubitelja filma.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com