Kultura

“Filaž”- jedini štampani filmski časopis u Srbiji

Iz štampe je izašlo trinesto, najnovije  izdanje filmskog časopisa “Filaž” čiji je izdavač Niški kulturni centar. U ovom trenutku “Filaž” je jedini štampani filmski časopis u Srbiji koji ima kontinuitet u izlaženju, od osnivanja 2009. godine do danas. 

“Filaž” u novom broju, pored ostalog, donosi prikaze domaćih filmova “Ničije dete”, “Enklava” i “Bićemo prvaci sveta”, američkih – “Snajperista” i “Interstellar” kao i dobitnika Oskara “Čovek ptica”.

Tu su i intervjui sa poznatim dokumentaristima: Kristoferom Frajem iz Švajcarske, Džošuom Openhajmerom iz SAD, Viktorom Kosakovskim iz Rusije, švedskim rediteljem Rojem Andersonom i našim autorom Miloradom Milinkovićem.

Pažnju privlače i eseji:”Baster Kiton između Federika Garsije Lorke i Semjuela Beketa”, “Prisluškivanje i Volter Marč” i “Filmsko preispitivanje: Andrej Tarkovski – reditelj i mislilac vere”.

Predstavljeni su i poznati svetski festivali u Berlinu, uz Kan i Veneciju najznačajniji na svetu i najčuveniji Festival nemog filma u italijanskom gradu Pordenone.

Ovaj časopis namenjen ljubiteljima filmske umetnosti nastao je iz potrebe za kontinuiranim praćenjem aktuelnih filmskih dešavanja, ali  i iz želje redakcije (pokretač časopisa Dejan Dabić, glavni urednik Srđan Savić i donedavno, zamenik glavnog urednika Dejan Ognjanović), da se pokaže decentralizacija u kulturi na praktičnom primeru.

Svi članovi redakcije, dizajnerski tim iz “Kontra Studija” i štamparija “Pergament print” su iz Niša, a mreža saradnika iz cele Srbije i čitavog regiona: Bugarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Čaospis se može kupiti u knjižari NKC-a “Branko Miljković”, preko puta Gradske bolnice.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com