Društvo

Fakultet koji je među 150 najboljih u svetu

Samo u protekloj godini Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja se pozicinirao među 150 fakulteta u svetu što je poduhvat kakav niko još nije uradio u ovom delu Evrope.

Veliki broj naših studenata i profesori su ili reprezentativci ili treneri i oni se i danas nalaze na sportskim borilištima na svim svetskim meridijanima. Puno je urađemo i na modernizaciji nastavnih planova i programa, imamo sedam akreditovanih nastavnih planova i programa, a vodimo računa i o studentima i danas ćemo nagraditi 14 najboljih među njima na svim godinama, kazao je profesor dr Milovan Bratić, dekan Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu koji je juče svečanom akademijom ali i međunarodnim naučnim skupom obeležio 47 godina rada i dodao da je ova godina bila za pamćenje ali i za ponos svih zaposlenih i svih studenata ovog fakulteta.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici Univerziteta u Nišu, potom većnik za sport grada Niša Bransilav Kačar, dekani niških fakulteta u sastavu Univerziteta, profesori i studenti.

Gosti fakulteta bili su i prijatelji fakulteta iz Kopra koji su merili zajedno sa našim profesorima rukometaše iz RK „Železničar“, a meriće i rukometaše iz Kopra i Celja, a u okviru projekta koji govori o simulaciji i mogućnostima da se izbegnu povrede u sportu.

„Od iduće školske godine planiramo reakraditaciju programa koje imamo i akreditaciju novih programa od kojih će jedan biti na master i doktorskim studijama, a jedan od njih će biti i međunarodnog karaktera“, naglasio je dekan dr Milovan Bratić. „Ono što želimo i hoćemo da uradimo je da obezbedimo novi prostor za fakultet da bi fakultet ispoljio svoje kapacitete u onom obimu u kome stvarno može. Mi smo ovde u vrlo skučenom prostoru, ali zahvaljujući vrednim profesorima i njihovim projektima, obezbedili neka sredstva koja smo uložili u novu opremu zahvaljujući kojoj se nalazimo na pozicijama gde se nalazimo kada je u pitanju svetska nauka“.

Dekan Bratić je dodao da je sada na redu društvena zajednica koja bi trebalo da im pomogne da za fakultet nađe bolji i adekvatniji prostor koji bi odgovarao renomeu koji fakultet ima.

„Nama je najneophodnije da napravimo inovacioni centar gde bi veliki broj naše dece koja završavaju doktorske studije mogla da se posvete istraživanjima“, dodao je Bratić. „Na taj način bi puno učinili za sport ne samo u Nišu i ne samo na jugu već u čitavoj Srbiji“.

Diploma Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja priznata je, ne samo u Srbiji, već i u svetu o čemu svedoči i veliki broj svršenih studenata koji se sada širom sveta nalaze na trenerskim pozicijama.

„Mi smo osavremenili naše studije, naši studenti su izvanredni i sportisti i stručnjaci i svoje mesto pronađu tamo gde god odu da rade. To što mi nismo u mogućnosti da im pružimo tu šansu i dopustimo da nam najbolji stručnjaci odu , a ovde nam ostane ostane osrednjost i neznanje, to je naš problem. Setimo se onih najboljih kada vidimo kako tamo negde u belom svetu uspešno rade“, naglašava Bratić.

U okviru obeležavanja Dana Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja održana je i Međunarodna konferencija sa 60 radova i preko 200 autora, kao i tri pozivna predavača.
Konferencija posvećena i sportu i rekreaciji i zdravlju.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com