Društvo

Evropa Srbiji – novi projekti i novi prihvatni centri

Šef Delegacije EU u Srbiji ambasador Majkl Devenport obišao je Eu info kutak i tom prilikom izjavio da Srbija napreduje na putu članstva u uniji kao i da se do kraja godine očekuje otvaranje novih poglavlja. Plan je da EU nastavi da pomaže Srbiji putem IPA fondova, a fokus će biti na infrastrukturi, energetici i vladavini prava, kao i na otvaranju još jednog prihvatnog centra za migrante.

Šef Delegacije EU u Srbiji ambasador Majkl Devenport prilikom posete Eu info kutka i predstavnika institucija civilnog društva, istakao je da je Srbija na dobrom putu kada je u pitanju članstvo u EU, ali da je dug spisak onoga na čemu još treba raditi kako bi taj put trajao kraće. On je dodao da do kraja godine možemo da očekujemo otvaranje novih poglavlja kao i da Srbija može da računa na nastavak donacija iz IPA fondova na nivou od oko 200 miliona evra godišnje.

devenport eu info kutak
Šef Delegacije EU u Srbiji ambasador Majkl Devenport prilikom posete Eu info kutka

„Želim da istaknem da ćemo definisati prioritet za korišćenje fondova u saradnji sa Vladom Republike Srbije i Kancelarijom za evropske integracije. Fokusiraćemo se na infrasrtukturu, energetiku i transportnu mrežu kao i na vladavini prava i podržaćemo napore Srbije da u potpunosti primeni akcioni plan za poglavlja 23 i 24 koja se tiču reforme pravosuđa i borbe protiv korupcije“, izjavio je Majkl Devenport.

Ulaganje u Srbiju na mnogim nivoima podrazumeva i pomoć Vladi Srbije da se na pravi način nosi sa migrantskom krizom koja je zadesila Evropu, a time i Srbiju na putu ka njoj.
„Danas ćemo posetiti i Dimitrovgrad u vezi drugog projekta koji se tiče efikasnije zaštite granice Srbije i suočavanja sa migrantskom krizom. Biće otvoren još jedan prihvatni centar za izbeglice. Juče sam posetio jedan, a oba smo finansirali kroz evropske fondove“, potvrdio je Šef Delegacije EU u Srbiji.

Pristupanje EU jeste strateški cilj Vlade Republike Srbije dodao je Devenport, a sa otvaranjem info kutka ove godine, Niš je zvanično dobio prostor za sastanke i debate, kao i tim koji građanima može da pruži sve informacije koje ih interesuju vezano za Evropsku Uniju i način na koji ona funkcioniše.

jedan od članova Tima Evrope Srbije, Marjan Cvetković
jedan od članova Tima Evrope Srbije, Marjan Cvetković

„Ko bi bolje od omladine promovisao evropske vrednosti kao što su tolerancija, solidarnost, povezivanje. Upravo povezivanje mladih u zemljama EU znači mnogo za našu zemlju zbog razmene ali i primene novih iskustava“, rekao je jedan od članova Tima Evrope Srbije, Marjan Cvetković.

Deo Tima Evrope Srbije su mladi stručni ljudi koji treba da povežu naše omladinske organizacije i organizacije EU i da u Srbiju donesu duh volonterizma koji je prisutan svuda u svetu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com