Društvo

EU pokrenula u Srbiji novi razvojni program – EU PRO vredan 25 miliona evra

Evropska unija saopštila je danas da je pokrenula u Srbiji novi program za lokalni razvoj – EU PRO, u okviru kojeg će EU u toku naredne tri godine opredeliti 25 miliona evra za podršku lokalnom razvoju, a koji će realizovati Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u partnerstvu sa Vladom Republike Srbije.

Razvojni program EU PRO ima za cilj da doprinese povećanju konkurentnosti mikro i malih preduzeća, poboljšanju poslovnog okruženja i unapređenju socijalne kohezije u 99 jedinica lokalne samouprave u regionima Šumadije, zapadne, južne i istočne Srbije.

Razvojni program EU PRO, kako je saopšteno, objavio je prva četiri javna poziva za unapređenje infrastrukture za koje je Evropska unija (EU) izdvojila deset miliona evra.

Kroz poziv za unapređenje javne infrastrukture Evropska unija će sa preko 5,2 miliona evra podržati izgradnju i rekonstrukciju javnih objekata, obrazovnih, zdravstvenih i ustanova socijalne zaštite.

Kroz poziv za unapređenje poslovne infrastrukture, vredan 3,7 miliona evra, lokalne samouprave će imati priliku da opreme industrijske zone, tehnološke parkove ili turističke destinacije i tako privuku nove investicije što će dugoročno doprineti ekonomskom rastu i otvaranju radnih mesta.

Treći javni poziv je za finansiranje izrade tehničke dokumentacije za projekte poslovne infrastrukture, u visini od 300.000 evra, kojima se stvaraju uslovi za infrastrukturno opremanje lokacija za realizaciju novih investicija.

Četvrti javni poziv je za izradu planske dokumentacije i za njega je opredeljeno 750.000 evra donatorskih sredstava. Ovim parama biće podržani projekti izrade planova detaljne regulacije koji obuhvataju područja koja imaju potencijal da generišu ekonomsku aktivnost.

Šef Delegacije EU u Srbiji, ambasador Sem Fabrici rekao je da Evropska unija, kroz EU PRO program i objavljene pozive, potvrđuje podršku Srbiji i ravnomernijem razvoju regiona, sa posebnim osvrtom na unapređenje konkurentnosti lokalnih samouprava.

“Prepoznajemo potrebu da se poveća ulaganje u javnu i poslovnu infrastrukturu na lokalnom nivou zato što ona direktno utiče na kvalitet i standard života stanovništva. A naš cilj je upravo bolji život građana i građanki Srbije“, izjavio je Fabrici.

Menadžer programa EU PRO Grem Tindal istakao je da jačanje lokalnih samouprava predstavlja važan segment ukupnog ekonomskog razvoja zemlje.

„Kroz realizaciju projekata, lokalne samouprave će imati priliku da unaprede znanja i veštine koja će im koristiti pri sprovođenju budućih projekata koje finansiraju donatori, prvenstveno Evropska unija”, rekao je Tindal.

Kako bi približio uslove konkursa i način prijave EU PRO će u periodu od 8. do 18. maja 2018. godine održati informativne sesije za sve zainteresovane lokalne samouprave, dok će detalji o svim pozivima kao i o vremenu i mestu održavanja sesija biti objavljivani tokom narednih dana.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com