Kultura

Drugo veče međunarodnog festivala duhovne muzike “Muzički edikt”

Drugo festivalsko veče posvedočilo je da na Božijem dlanu zaista ima mesta za sve!

Publika je imala priliku da čuje horove različitog zvuka i repertoara.

Veče je počelo nastupom crkvenog hora “Voda živa” iz hrama Svetog cara Konstantina i carice Jelene. Horom je dirigovao sveštenik Bojan Krstić, a publika je mogla čuti dela Dragutina Bogojevskog.

Potom se predstavio hor Hrama Svetog Đorđa iz Beograda, koji je izveo dela Čajkovskog, Stankovića i Kastaljskog. Horom je dirigovala Emilija Milin.

Karakterističnim zvukom arapskog pravoslavnog pojanja predstavili su se članovi katedralnog hora crkve Sv. Jakova iz Jerusalima. Hor sačinjen od pravoslavnih Arapa izveo je tropare, stihire i psalme na arapskom jeziku. Horom je dirigovao Rimon Kamar.

Zvuk stare engleske muzike, ali i muzike Skandinavije i Baltika, predstavio nam je vokalni ansambl “Polaris” iz Birmingema (Ujedinjeno Kraljevstvo). Horom je dirigovala Nikola Starki, a na repertoaru su bila dela Gibonsa, Dustable, Blisa.

Pravoslavnu srpsku , rusku i bugarsku muziku interpretirali su članovi srpskog pjevačkog društva iz Kotora ( Crna Gora). Na repertoaru su se našle kompozicije Fedorova, Nikole Srbina, Česnokova, Bortnjanskog. Horom je dirigovao đakon Mihajlo Lazarević.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com