Moja priča

dr Tomislav Kostić: Lekari nikada ne prestaju da uče

Bilo da je u hirurškoj sali ili na terenu za basket, dr Tomislav Kostić, direktor Klinike za kardiologiju KC Niš, navodi da uvek “igra” do kraja, sa puno entuzijazma i ljubavi. Sa 40 godina jedan je od najmlađih direktora klinika, a kako navodi, oduvek je znao da će se baviti medicinom.

Direktor Klinike za kardiologiju u Nišu osnovnu školu završio je u Niškoj Banji, a nakon završene Gimnazije “Svetozar Marković”, upisao je Medicinski fakultet. Diplomirao je 2003. godine, a zatim 2006. upisao i postdiplomske studije iz oblasti  kardiologije.

Moja prva ljubav bila je hirurgija. Ipak, specijalizacija koju mi je ponudilo Ministarstvo bila je iz oblasti kardiologije, pa me je put odveo tamo. Odmah sam je  i zavoleo, i posvetio sam se kardiološkim invazivnim metodama“, navodi dr Kostić.

Foto: Klinički centar Niš

Niš danas ima jednu od najreferentijih kardioloških kuća, sa ozbiljnom interventnom kardiologijom, i sa jednim od najvećih pejsmejker centara. Na Klinici za kardiologiju se godišnje ugradi do 600 pejsmejkera, preko 1500 stenta, uradi se više od 3500 koronarografija i 400 intervencija u akutnom infarktu miokarda. To što klinika u Nišu staje rame uz rame sa mnogima u svetu posledica je velikog rada i požrtvovanja lekara.

Lekari nikada ne prestaju da uče. Medicina napreduje svakodnevno, mnogo je novih lekova, novih metoda i tehnika lečenja. Edukacija je neophodna na svim nivoima, od svakodnevnog istraživanja novina pa do prisustvovanja seminarima i kongresima u zemlji inostranstvu”, objašnjava dr Kostić.

Podrška porodice najvažnija

Prema mišljenju dr Kostića, dobro organizovano vreme je ključ svega. Kaže da je, kada je organizovanost u pitanju perfekcionista. Najviš slobodnog vremena posvećuje porodici, ali tu, kaže, svakako ima mesta i za prijatelje, druženje, kafane. Posebno važan segment njegovog života je, navodi, bavljenje sportom:

“Veliki sam ljubitelj sporta, pogotovo basketa i skijanja. Slobodno vreme provodim sa suprugom Milenom i ćerkama Natalijom i Anđelijom. Imam podršku porodice i oni su svesni da zbog posla slobodno vreme mnogo trpi, a s godinama ga je sve manje”

Njegov stetskop je mlađoj ćerki posebno zanimljiv, te tako pretpostavlja da njen budući poziv već dobija obrise:

“Za mlađu sam siguran da će krenuti mojim stopama.. One će imati podršku šta god da odluče.  Moj je zadatak je da ih pre svega usmerim da budu dobri ljudi i da dam sve od sebe da im omogućim najbolje školovanje. Koja će se profesija iznedriti zavisi samo od njih. ”

Dr Tomislav Kostić je potpredsednik Uruženja kardiologa Srbije za ovu regiju,  jedan od četiri predsednika Radne grupe za pejsmejkere na nivou cele Srbije, a uskoro ga očekuje i zvanje docenta na Medicinskom fakultetu. Ambiciozan je bio, kaže, oduvek.

“Bio sam ambiciozan, ali uvek relan.  Odvek sam  ono što zavisi od mene radio do kraja. To učim i svoju decu. Bilo da sam na terenu za basket ili u operacionoj sali životni stav je da stvari treba raditi do kraja, sa puno entuzijazma i ljubavi“, navodi on i dodaje nijedan ispit na fakultetu nije pao:

“Kad sam učio nisam se fokusirao na pitanja,  već sam učio sve što mogu. Interesovanja su mi bila velika, i zbog tog velikog angažovanja kao i socijalnog života koji sam voleo i tada i sada, nisam imao sve desetke… Diplomirao sam sa prosekom 9,51”

Foto: NV

Prioritet za naredni period se elektrofizologija na klinici razvije u punom svetlu, a da sve ostale metode koje se rade budu usavršene. Rezultati klinike su, navodi, impresivni, a sala za elektrofizilogiju,  koja će biti ugrađena u novi KC, zaokružiće priču sa interventom kardiologijom.

Lekari svoje savete potkrepljuju ličnim primerom

Direktor Klinike za kardiologiju kaže da o svom srcu vodi računa, iako je nekada gotovo nemoguće da se ispoštuju sva “pravila” zdravog života:

” Neke stvari jednostavno ne možete da izbegnete, ali je važan nivo zdravstvene kulture, da imamo svest i mislimo o tome. Da kada grešimo znamo da smo pogrešili, i da se trudimo da  pronađemo balans izmeu zdravog života i onog što nas uvek privlači.”

Kako zaključuje, lekari svojim primerom, načinom života, najbolje reprezentuju ono što savetuju svojim pacijentima.

Tekst je deo projekta “Mladi talenti Niša” koji je podržan od strane Sekretarijata za kulturu i informisanje Grada Niša u okviru raspodele sredstava za finansiranje proizvodnje medijskih sadržaja u 2017.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com