Kultura

Dodeljena nagrada za najbolju knjigu Gordani Miletić

Nagrada Grada Niša za književnost za decu i mlade “Maleni cvet” dodeljena je danas književnici Gordani Maletić u Gradskoj kući.

Nagrada je uručena književnici za knjigu „Katarke Beograda“ uz književno-muzički program koji su izveli najmlađi umetnici.

Žiri za dodelu ovogodišnje nagrade posvećene poznatoj pesmi Branka Miljkovića koja se zove „Maleni cvet“ radio je u sastavu: Prof. dr Tihomir Petrović, predsednik i članice prof. dr Zorana Opačić i doc. dr Danijela Kostadinović.

“Po težnji da se pripovedanje zasnuje na sudbini mladog čoveka u istorijskom vremenu, čime se oblikuje svojevrsna fikcionalna istorija detinjstva, i po povremenom izlasku iz realističke motivacije spisateljica nastavlja poetičku liniju Svetlane Velmar Janković”, navodi se u obrazloženju žirija.

Nagradu Grada Niša za književnost za decu i mlade, kojom se nagrađuje najbolja knjiga za decu u prethodnoj godini, dodeljuje Grad Niš. Ustanovljena je krajem 2014. godine odlukom Skupštine grada Niša i ove godine je po drugi put dodeljena.

Gosti ovogodišnje dodele bili su Književni klub „Vatra i život“, OŠ „Branko Miljković“, Književni klub OŠ „Vožda Karađorđe“ i učenici literarne sekcije OŠ „Stefan Nemanja“.

Dodelu nagrade organizuje Niški kulturni centar, a nagradu čine plaketa, rad grafičkih umetnika Marije i Dragana Vidanovića, i novčani iznos. Na konkurs objavljen decembra prošle godine konkurisalo je oko 50 knjiga iz produkcijske 2017. godine.

Gordana Maletić rođena je u Beogradu 1952. godine. Diplomirala je na Filološkom fakultetu u Beogradu na grupi za jugoslovensku i opštu književnost. Od 1982. godine objavila je veliki broj knjiga za decu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com