DruštvoKultura

Dobrotvorni Svetosavski bal i ove godine ispunio humanu misiju

Šesti dobrotvorni Svetosavski bal ispunio je svoju misiju – humane Nišlije uspele su da sakupe više od 400.000 dinara, a novac je opredeljen za kupovinu guseničara za invalidska kolica, za Udruženje studenata sa hendikepom. Bal  je i ove godine organizovao niški SKC, po ideji Hadži Ivana Redija, a pokrovitelj je bila Skupština Grada Niša.

Nišlije su i ove godine, šesti put zaredom, spajanjem humanosti, Svetosavlja i bala, uspeli da pomognu onima kojima je to potrebno, ovoga puta niškom Udruženju studenata sa hendikepom. U Studentskom kulturnom centru, koji je i ove godine bio organizator Bala, kažu da su i više nego zadovoljni postignutim.

Dragana Petkovic, direktorka SKC Nis

Nas posebno raduje činjenica da smo uspeli da prikupimo dovoljno finansijskih sredstava da niškom Udruženju studenata sa hendikepom omogućimo nabavku guseničara za invalidska kolica. Bio je ovo veliki poduhvat za sve nas, ali sam sasvim sigurna da ćemo rezultate najbolje sagledati onog trenutka kada budemo videli da se članovi ovog udruženja nesmetano kreću“, navodi direktorka SKC-a.

Duh tradicije balova u ovim krajevima oživljen je Kraljevim kolom, koje su zajedno odigrali svi prisutni, a propisan način odevanja učinio je da i ovogodišnji Dobrotvorni Svetosavski Bal oživi običaje i kulturu starog Niša. Hadži Ivan Redi, koji je idejni tvorac Bala, naglasio je da su dobročinstvo, Svetosavlje i bal tri reči koje su neodvojive kada je ova, sada već tradicionalna gradska svečanost u pitanju

Hadzi Ivan Redi je Bal 2013. godine vratio u Niš

”Ja sam SREĆAN ČOVEK”, tako odgovaram onima koji me pitaju o utiscima sa ovogodišnjeg bala. A, srećan sam jer su pojmovi DOBROČINSTVO – darivanje, SVETOSAVLjE – sabornost i BAL – kultura urbanog života u mom gradu, postali stvarnost. Verovao sam u to i 2013.godine, kada sam, kao lični dar proslavi 1700 godina Milanskog edikta, odlučio da mom voljenom gradu nešto darujem, a to je bio bal. Srećan sam i zbog velikog broja mojih sugrađana koji su svojim dobročinjenjem, na ovom ali i kao na predhodnim balovima, omugućili da se pomogne onima kojima je naša pomoć neophodna.”, izjavio je Hadži Ivan Redi.

Udruženju studenata sa hendikepom ovaj bal će posebno pamtiti. Osim što će dobiti preko potrebnog guseničara, pažnja javnosti usmerena je na ovo studentsko udruženje, a njima je ovo, kažu, odlična potvrda da ono što rade rade kako treba.

“Ovo govori da je naše udruženje na pravom putu i da radimo pravu stvar. !7 godina koliko radimo u Nišu i borimo se za naša prava zaista smo prepoznati, podignuta je svest okoline da treba prvenstveno pomoći mladim ljudima sa invaliditetom“, navela je predsednica Udruženja studenata sa hendikepom Jasmina Barać Perović.

Ovogodišnji Bal bio je u duhu velikog jubileja, 140 godina od oslobođenja Niša, a moto bala: “Sloboda i nezavisnost nemaju cenu”. Svečanosti su prisustvovali brojni dobrotvori iz kulturnog, intelektualnog i političkog života grada, veliki broj Nišlijka i Nišlija, a sve to uz blagoslov Episkopa niškog gospodina Arsenija. Pokrovitelj bala bila je Skupština Grada Niša.

U duhu humanosti, koja je uvek i bila pokretač Svetosavskog bala, na ulazu je bila postavljena i kutija gde su svi gosti mogli da ostave dobrotvorni prilog za trogodišnju Nikolinu Ranđelović. Prikupljeno je 12.000 dinara, a novac je predat niškoj humanitarki Marini Adamović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com