Društvo

Djukić Dejanović: Opština Medijana uzor za druge opštine

Ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Djukić Dejanović izjavila je danas u Nišu da će broj opština koje će dobiti bespovratnu pomoć u cilju povećanja nataliteta biti povećan sa prošlogodišnjih 15 na najmanje 30.

“Prednost će imati one opštine koje budu udružene prilikom realizacije programa pronatalitetne politike”, izjavila je Djukić Dejanović u Gradskoj opštini Medijana.

Ona je kazala da su osim nacionalnih mera za podsticaj radjanja izuzetno važne i mere preduzimaju opštine i gradovi i rekla da je sve ono što je opština Medijana uradila, model kako jedna opština može ne samo da prati mere države već i da ih pojača.

“Cilj jedinica lokalnih samouprava je da omoguće čitav niz olakšica parovima koji imaju decu ili planiraju da ih imaju. U opštini Medijana 700 deteta čeka na vrtić, ali je problem rešiv korak po korak. Zajedno ćemo raditi na tome da se pložaj roditelja olakša kroz čitav niz servisnih aktivnosti koje jesu u nadležnosti lokalnih samouprava”, rekla je Djukić Dejanović.

Prema njenim rečima, opštine i gradovi moraju da podigni na viši nivo znanje stanovnika o reproduktivnom zdravlju jer se u njihovoj nadležnosti nalaze Domovi zdravlja, ali i da više rade na prevenciji onkoloških i kardioloških bolesti.

Djukić Dejanović je kazala da 20 odsto stanovnika Nišavskog okruga umire zbog onkoloških bolesti, a medju njima se nalaze i mlade žene, tako da su preventivni pregledi i rano postavljanje dijagnoze takodje pronatalitetna mera.

“Razboljevanje od karcinoma grlića materice ili dojke u Srbiji je vrlo slično onom u skandinavskim zemljama, ali se naše žene kasno jave na dijagnozu i lečenje i smrtnost je veća”, istakla je Djukić Dejanović.

Predsednik Gradske opštine Medijana Nebojša Kocić podsetio je ovom prilikom da ta opština godinama izdvaja značajna sredstva za pomoć porodicama sa decom.

“Izdvajamo 10.000 dinara za prvorodjeno dete, 120.000 dinara za treće dete u porodici, a 20 žena godišnje dobije pomoć od 200.000 dinara za vantelesnu oplodnju. Izdvajamo sredstva i za talentovane učenike i student. Nedavno smo pokrenili izdavanje kartice “Medijana za bebu više”. Majke ih dobijaju još u porodilištu, a sa njima mogu da ostvare popust od 20 do 50 odsto u tridesetak društveno odgovornih firm ii radnji”, rekao je Kocić.

Ministarka Djukić Dejanović je u gradskoj opštini Medijana prisustvovala prijemu za majke koje su ove godine dobile bebu sa u Nišavskom okrugu je sa načelnicom okruga Draganom Sotirovski i predsednicima opština sa područja ovog okruga razgovarala o merama za povećanje nataliteta.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com