DruštvoMagazin

ĐORĐE PRVI NA OTVORENOM KUPU SRBIJE: Makazama osvaja zlatne medalje

Đorđe Đorđević je na Prvom otvorenom kupu Srbije „Nikola Bizumić“, Serbia Haer open 2018, koji je održan u Novom Sadu, u ne baš maloj konkurenciji, osvojio prvo mesto u kategoriji šišanja, barber cut i treće mesto u kategoriji crtanja.

Iz Novog Sada se vratio zadovoljan jer, kako kaže, nije mala stvar biti najbolji u Srbiji pa i regionu jer su na takmičenju učestvovali i frizeri iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije. Osim toga, Đorđe je dodatno bio opterećen i činjenicom da je pre samo nekoliko meseci na svetskom takmičenju frizera u Parizu u konkurenciji od 500 takmičara bio sedmi, ali ni kao član srpske reprezentacije nije smeo sebi da dozvoli da mu zadrhti ruka. Sudeći po rezultatima koje postiže Đorđe je daleko od toga i najsigurniji je sa makazama među prstima.

„Takmičenje u šišanju je glavni deo takmičenja, a sve ostale discipline, a ima ih dosta su prateće, mislim još i pored crtanja“, kaže Đorđe. „Zato sam toliko i zadovoljan jer sam najviše pokazao u glavnoj disciplini u kojoj se najviše i zahteva od frizera. Šišanje je uvek teže jer se radi direktno ispred žirija, na licu mesta. Kod crtanja je dobar deo rada odrađen u salonu. Zadatak je poznat pre takmičenja“.

Đorđe kaže da mu nagrada koju je osvojio u Novom Sadu puno znači. Gotovo da ne postoje reči kojima bi to mogao na pravi način da kaže.

„Posebno kada se ima u vidu da je to takmičenje u čast čoveku koji je izmislio mašinicu za šišanje. Eto, to je još je jedna zanimljivost, da je mašinica za šišanje izmišljena u Srbiji, pa je sada na svima nama da branimo i čast tog izuma“, kaže kroz smeh Đorđe.

Mada zna da se i našali, kada se vrati na priču o takmičenju vrati mu se doza ozbiljnosti.

„Posebno mi je bilo teško sada, posle svetskog prvenstva na kome sam imao zaista visok plasman. Sve me je to na neki način opterećivalo i pritisak je bio baš veliki. Strašno sam želeo da zlato sa tog takmičenja ostane u Srbiji. Presrećan sam i zbog toga što sam medalju doneo u naš grad, Niš“.

Đorđe je i član srpske reprezentacije frizera koji prestavljaju našu zemlju u inostranstvu i jedini je Nišlija u toj ekipi, koja, doduše ima samo četiri člana, pa je to još veći uspeh.
Biti frizer poslednjih godina postaje sve izazovnije.

„Sada je sve teže i teže biti frizer. U poslednje vreme frizure su sve teže i zahtevnije,ali je to za nas još veći izazov. Svaka frizura je gotovo revijska, kao da je radite za reviju. Mladi prate svetsku modu, pa i mi moramo da budemo uvek u toku. No to je još i lakša strana cele priče. Frizure koje se sada traže zahtevaju pouno vremena i prilikom šišanja i izrade. Dešava se da neku frizuru radim i po sat vremena, a dešava se da radim i do ponoći“, kaže Đorđe.

Daje mladima i mali savet. Sada su u modi frizure koje su u gornjem delu vazdušaste, nisu zalepljene, bukvalno kada ustanu i provuku prste kroz kosu da dobiju frizuru kao posle šišanja.

„I dalje stojim iza toga da šišanje sa vatrom sve više i više uzima maha, pa dolaze i devojčice da pitaju kada i sa koliko godina mogu tako da se šišaju. To je nešto što je u zamahu kod nas“.

Đorđe je majstor i za brade. I to radi sa puno veštine. A ako poželite da na temenu imate iscrtanu pticu, neće biti ni za to problema.

„Šišanje je moja ljubav iz detinjstva. Završio sam za frizera, ali sam prave stvari naučio u frizerskoj radnji kod jednog starog majstora, čika Pere, u Vranju. On je rodom makedonac i kod njega sam naučio i stari način šišanja žiletom, a to se, evo sada, polako vraća“, dodaje Đorđe.

Dokazao je da je među najboljima u svetu i najbolji u Srbiji, ali ne odsutaje od usavršavanja. Gotovo svake nedelje odlazi za Beograd gde vežba sa ostalim frizerima u reprezentaciji, ali i usavršava sebe u salonima beogradskih Akademija.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com