Društvo

Đaci OŠ „Bubanjski heroji“ prezentuju lik i delo Grofa Save Vladislavića ruskim vršnjacima

U okviru međunarodnog projekta saradnje OŠ „Bubanjski heroji“ iz Niša i ruske škole „Centar Voshoždenie“, Šuja, Ruska Federacija, za drugo polugodište planirana je realizacija novog dokumentarnog časa.

Đaci ove niške škole imaće zadatak da prikažu lik i delo Grofa Save Vladislavića ruskim đacima. Ruski đaci će preneti svojim vršnjacima običaje za Vaskrs u prošlosti i sadašnjosti kod ruskog naroda. Pripreme su u toku a realizacija je planirana za kraj marta.

“Prepoznajući zajednički interes koji ima za cilj razvoj međunarodnih društvenih odnosa između škola, uključuje raznovrstnu obrazovnu komunikaciju između učenika Rusije i Srbije, jedan od ciljeva ovog vida obrazovanja je i da iza nas ostane neki pečat, da kroz ovaj vid đaci upamte svoje školske dane” kaže istoričar Đorđe Bojanić.

Sava Vladislavić Raguzinski ili „grof Raguzinski ili Ilirski“ bio je srpski političar, savetnik ruskog cara Petra Velikog, diplomata u službi Ruske Imperije, putopisac, poliglota, veliki dobrotvor i darodavac, a titulu grofa dobio je od rukse carice Katarine 1725. godine, dodaje Bojanić.

Ovaj Etiopljanin bio je pradeda velikog ruskog pesnika Aleksandra Puškina, odatle i potiče Puškinova naklonost prema Srbima.

“Kroz dugogodišnju saradnju kroz ovaj ruski obrazovni projekat mi smo zajednički obradili više video tema od kojih su teme o Srpskoj slavi i ruskom ispijanju čaja, ovaj čaj smo realizovali u prvom polugodištu” priča Đorđe Bojanić.

Podsećamo da su početkom godine u okviru ove projektne saradnje đaci obradili temu КRSNA SLAVA I RUSКO ISPIJANJE ČAJA.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com