Društvo

Depo Galerije “Srbija” zasada ostaje na istoj lokaciji, a izložbeni prostor seli se u Oficirski dom

Iako je 1. jun bio rok da se Galerija “Srbija” iseli iz prostorija koje su joj bile ustupljene na korišćenje punih 25 godina jer su vraćene pravim vlasnicima, u toj ustanovi kažu da se neće iseliti depo sve dok im gradske vlasti ne pronađu adekvatne prostorije za čuvanje više od 1500 dela jugoslovenske i srpske baštine nastala od 1965. godine do danas. Izložbeni prostor, međutim, privremeno se seli u Oficirski dom.

Agencija za restituciju Galeriju “Srbija” vratila je naslednicima vlasnika imovinu pre 4 godine, ali niko od gradske vlasti ni pred samo iseljenje nije pronašao adekvatan prostor za čuvanje i izlaganje umetničkih dela.

U Galeriji kažu da su im ponuđene 4 prostorije, ali da ni jedna ne odgovara muzeološkim uslovima, zbog čega, kako tvrde, odbijaju da se isele.

“Jedini krivac ukoliko se oštete umetnička dela biće Galerija i kustosi, tako da smo mi rekli da se nećemo iseljavati sve dok nam Grad ne nađe adekvatan prostor”, kaže director Galerije Milić Petrović.

Kako objašnjava, te prostorije ponuđene su kao privremeno rešenje, dok će do septembra biti pronađena i konačna lokacija kako za depo, tako i za izložbeni prostor, ali ipak, u Galeriji nisu želeli da izlažu riziku bogatu baštinu.

“Jedna je lokacija na Crvenom krstu, to je magacionarski prostor koji lepo ozgleda, ali nema adekvatan plafon na kome bitrebalo da se montiraju nosači slika, a nema ni trofaznu struju, a prostorije moraju da se greju i zimi”, pojašnjava Petrović.

Slične nedostatke imaju i preostale ponuđene lokacije a to su, kako ističe Petrović, Lipov Lad, prostorije u Kalči i Oficirski dom.

“Negde fale prozori, Oficirski dom nema prostorije za depo, Kalča ima male prostorije”, kaže on.

Centar za zaštitu potrošača predlaže da se Galerija preseli u praznu kasarnu “Filip Kljajić”

Kasarna “Filip Kljajić” impozantne građevine, godinama stoji prazna, a nju je kao idealan smeštaj Galerije savremene likovne umetnosti Gradskom veću predložio Jovan Jovanović, predsednik Centra za zaštitu potrošača „Forum“.

U otvorenom pismo i Građanskoj inicijativi za ekonomski razvoj Niša, oni su predložili da kasarna “Filip Kljajić” postane “Niški Luvr”.

Oni podsećaju da su inicijativu za rešavanje smeštaja ustanova kulture više puta slali i prethodnim gradonačelnicima Niša, Milošu Simonoviću i Zoranu Perišiću, ali da nikada niko nije odgovorio.

Umesto Galerije, kasarnu će, kako je nedavno saopštilo Ministarstvo, preuzeti niški Univerzitet, gde bi trebalo da se razvija IT sektor, dok će dvorište biti parcelisano i prodato zainteresovanim investitorima.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com