Društvo

Direktor “Erozije”: Bio sam primoran da se branim poput Rimljana

Direktor preduzeća za zaštitu zemljišta od erozije i bujica u Nišu Slobodan Marković, godinma se, kaže, suočava sa pljačkama u romskom naselju kod Stočnog trga. Iako je, kako tvrdi, mnogo puta ukazivao na problem, kako Gradu tako i policiji, ništa se, kaže, nije rešilo, a u pojedinim situacijama protiv učestalih pljački bio je prinuđen da se brani “poput Rimljana”.

“Naša firma ima jako obezeđenje, ali džaba. Mi imamo plac od 4 hektara blizu Stočnog trga na kom čuvamo voliza, materijal i ostale stvari iz firme. Da bi došla do placa, sva vozila moraju da prođu pored romskog naselja pa su se vrlo često dešavale pljačke već punih deset godina. Mnogo se puta dešavalo da je stražar svedok pljački, ali je nemoćan da uradi bilošta. Policija često nije dolazila na naše pozive”, ističe Marković.

Prema njegovim rečima, razbojnici iz ovog kraja odnosili su sve čega se dohvate, a gotovo nikada policija ništa nije uspela da pronađe i vrati, zbog čega, kako tvrdi, firma trpi ogromne gubitke.

“Zimus su nam pokrali neku ribu, pokrali su nam testere, pumpe, i slično. Istrče deca ispred vozila i dok vozač prikoči, ovi nazad već pola kamiona opljačkali”, objašnjava Marković.

Ozloglašeno niško naselje, foto: J. Cosin

Kaže da je i sam pokušavao da stane na put ovim pljačkama. Iskopao je ogromne rovove oko placa kao bi sprečio pljačkaše da ulaze na posed i odnose sve što im se nađe pod ruku, ali da ni to nije bilo rešenje. Kamioni i vozila iz firme svakodnevno više puta prolaze tim krajem, jer je to jedini put, zbog čega su često bili opljačkani.

“Bio sam primoran da se branim kao Rimljani u ono doba ili Turci, da svoj plac opkopam bedemom i da iskopam rov dubok tri metara i širok dva. Međutim oni opet zatrpavaju sa druge strane i onda naočigled čuvara on seke žice od akumulatora, prave šrtetu, nose materijal, sve rade organizovano. Zoveš policiju, oni se pojave, život ugrožen, oni se ne pojave. Čuvar je naoružan, pitanje je kad će njemu da pukne pa da nekog povredi braneći svoj život”, kaže Marković.

Prema njegovim rečima, u ovom kraju ista pesma peva dugi niz godina i da nikad niko zbog toga nije odgovarao.

“Duboko verujem da ukoliko gradonačelnik Niša i načelnik policije ozbiljno shvate koliki je ovo problem, oni će uspeti da reše, baš kao što je on rešen u Beogradu, kada je nedavno iseljeno romsko naselje”, priča on.

Podsetimo, oko 200 Nišlija iz naselja Stočni trg, kao i vlasnici sedamnaest preduzeća koja rade u tom delu Niša, među kojima i direktor “Erozije”, potpisali su peticiju u kojoj traže policijsku pomoć i stalni video nadzor jer se ne osećaju bezbedno.

Međutim, ispostava još nije postavljena u ovom kraju.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com