Sport

Direktno iz Grčke: Rastavac o srpskom fudbalu

Nekadašnji šef stručnog štaba Radničkog, sada grčkog Ksantija, Milan Rastavac, govorio je za “Niške Vesti” o stanju u srpskom fudbalu u odnosu na ostale i o tome šta preduzeti kako bi stvari krenule na bolje.

Rastavac je u julu mesecu, zajedno sa svojim prvim pomoćnikom sa Čaira, Draganom Ilićem, pojačao stručni štab grčkog superligaša.

U dosadašnjem dvomesečnom angažmanu, Rastavac je naišao na uslove koji su na znatno višem nivou od onog kojim trenutno raspolažu naši klubovi i upravo je to izdvojio kao nešto na čemu treba da se radi:

“Kako potičem iz Srbije dobro mi je poznato u kakvim uslovima se radi, bio sam na različitim nivoima i upoznao naš način rada. To je nešto što je normalno za našu sredinu. U srpskom fudbalu radi se uz dosta improvizacije”, počinje Rastavac.

Pre nego da dodje u redove niškog superligaša, Rastavac je radio sa mlađim uzrasnim kategorijama, ali i sa ženskom reprezentacijom Srbije, bio je pomoćni trener i u Vojvodini, Al-Nasr SC-u iz Bengazija, Olimpiji iz Ljubljane, a na klupi našeg nacionalnog tima uzrasta do 23 godine savladao je Katar (3:0). Kroz svoj rad upoznao se sa različitim uslovima, a o onima koji su ga zatekli u Nišu kaže:

“Nije to nikakvo iznenađenje, situacija je slična u većini klubova. Nije to samo problem Radničkog, već i ostalih. U poređenju sa onim van naše zemlje, razlika postoji. Ovde je organizacija na nekom višem nivou, uslovi su bolji, počevši od hrane, dodataka ishrani, smeštaja, preko stanja terena, autobusa, avio karata, TV prenosa utakmica i svega ostalog. Ovde se takve stvari podrazumevaju.”, kaže Mima i dodaje podatak da je pred svaki trening teren uvek spreman, trava sveže pokošena i zalivena.

Novosadski stručnjak tvrdi da je dug put koji treba da pređe srpski fudbal kako bi stvari krenule na bolje i kako bi se konačno približio onim naprednijim.

“Potrebno je ojačati naše klubove, organizacijski i finansijski. Takođe, potrebno je da klubovi funkcionišu tako da se zna ko šta radi, dosta toga treba da bude mnogo profesionalnije i sa punom odgovornošću. Dakle, postaviti stvari na svoje mesto. Ovde je to drugačije, ako teren nije spreman pred početak treninga, zna se ko je kriv za to.”, objašnjava Rastavac.

Krajem avgusta počelo je ligaško takmičenje u Grčkoj, a naš bivši trenerski tandem za sada je neporažen. Oni su u utakmici prvog kola ugostili Lamiu i odigrali nerešeno (0:0), u drugom kolu na gostovanju Plataniasu upisali su pobedu (0:2) a večeras ih očekuje derbi protiv prvoplasirane ekipe Olimpijakosa (19:30h). Ksanti trenutno zauzima 5.mesto na tabeli grčke Superlige.

“Veoma sam zadovoljan novim angažmanom, zatekli su me dobri uslovi i ogranizacija rada, jasno je definisan način funkcionisanja. Ovde sebe izgrađujem kroz kreiranje igre svog tima i kroz probleme sa kojima se susrećem sa svakim novim protivnikom.”, kaže Mima o svojoj novoj sredini.

Na pitanje kako komentariše reakciju doskorašnjeg trenera Radničkog Petera Pakulta nakon odlaska sa klupe Nišlija, propraćenu komentarom u jednom germanskom mediju u kome kaže da je stanje u našem fudbalu haotično, Mima kaže:

“To je očekivano, nije iznenađenje. Jednostavno takve stvari nisu za upoređivanje. Što se tiče mešanja čelnika kluba u moj rad, toga ovde nema, barem ne u mom klubu. Ovde je sve na meni.”

Dodaje da je i samo takmičenje na većem nivou nego kod nas i da je to u jednu ruku zahtevnije, a sa druge strane ostavlja i dosta prostora za rad i napredak.

Rastavcu u Grčkoj pomaže njegov saradnik iz Radničkog, Dragan Ilić, poznat kao trener sa sličnim sistemom rada i kao adekvatna zamena uvek kada šef nije bio u mogućnosti da održi trening ili vodi ekipu na nekoj utakmici. I on je imao da kaže štošta na temu nove radne sredine:

“Pored dobrih uslova za rad za dobru organizaciju posla zaslužan je i mnogobrojan stručni štab. Pored šefa i mene u radu nam pomaže još jedan fudbalski trener, inače Brazilac sa dugim stažom u Grčkoj. Za fizičku pripremu su zadužena dva kondiciona trenera koji raspolažu sa najsavremenujum metodama i uredjajima za praćenje rada i fizičkog stanja igrača. Sa golmanima rade dva trenera golmana. Deo stručnog štaba koji brine o zdravlju igrača vodi jedan lekar uz pomoć tri fizioterapeta i masera. Naravno klub raspolaže svojim medicinskim i blokom za oporavak igrača. O opremi vode računa dva ekonoma”, zaključuje Ilić.

Kada je Milan Rastavac došao u Radnički 1. januara 2015. godine niko nije znao šta da očekuje. Od ekipe na deobi poslednjeg mesta u prolećnom delu te sezone napravio je ekipu za poštovanje. Već naredne sezone gradio je na tim temeljima i sa Radničkim napravio korak dalje. Peto mesto bilo je najbolji plasman kluba u Superligi, a to je ponovio i godinu dana kasnije. Uveo je mnoge novine, video analize, stručne aspekte treninga, fizičke pripreme i mnoge druge detalje koji su za ovdašnji fudbal do tada bile nepoznanica. Radio je u skladu sa uslovima koji su bili pred njim, a rezultati koje je ostvario premašivali su ih.

Nema sumnje da su srpskom fudbalu potrebni ovakvi stručnjaci kako bi napredovao i bio u rangu onih inostranih, međutim potrebno je stvoriti uslove da se takvi stručnjaci što duže zadrže na našem podneblju i da svoju želju za ličnim napretkom i većim dostignućima mogu da zadovolje upravo ovde – u Srbiji. Kada i kako će se to postići, još uvek nije poznato.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com