Kultura

Diplomirani ekonomista – magacioner, recepcioner, krupije i NAGRAĐENI PESNIK

Nišlija Goran Živković je diplomirani ekonomista bez stalnog zaposlenja. Radio je kao recepcioner, magacioner, krupije, a hobi i velika ljubav mu je pisanje poezije. Na nedavno završenom beogradskom festivalu poezije i knjige “Treći trg”, dobio je prvu nagradu za zbirku poezije “Psihoslajdovi”. Nagrada će biti štampanje i objavljivanje knjige.

Pesme u zbirci “Psihoslajdovi” nastale su u vagonima, na peronima, u restoranima i magacinima veleprodaje. Neke od njih i tokom duge treće smene na recepciji hotela.

“Pesme su nastale u razgovoru sa ljudima, ja ih zovem “nevidljivi” ljudi. Uopšteno govoreći, zbirka je postapokaliptični prikaz Niša i celog regiona, kroz gomilu apsurdnih, komičnih, ljubavnih i dramatičnih situacija. Kroz te situacije prolaze konkretni ljudi koji su glavni junaci knjige”, objašnjava Živković.

Dodaje i da njegove junake nećemo sresti na ulicama grada, jer su na marginama društva, bez primanja, porodice, nasledstva i Fejsbuk profila.

“Ali imaju neku vatru u sebi, željni su promena. Nekada preteruju i idu do samouništenja, a ono što je najbolje kod njih je da su u stanju da tu “vatru” prenesu na druge”, tako opisuje svoje junake.

“Psihoslajdovi” su zbirka društveno angažovane poezije koja je prilično popularna u svetu. Goranu su uzori Novosađanin Voja Despotov, kao i generacija takozvanih američkih “bitnika”, poput Alena Ginzberga.

Ta takozvana “bit” poezija na paradokse u društvu odgovara paradoksima, sa dosta metafora i nadrealnih prikaza”, kaže Goran.

Na drugom konkursu za poeziju Beogradskog festivala poezije i knjige Trećeg Trga, u kategoriji druge knjige poezije, Goranovi “Psihoslajdovi” dobili su prvu nagradu zajedno sa još dva autora. Na ovaj konkurs prijavio se 71 autor.

 “Ove godine su na Festivalu učestvovali i autori iz celog regiona, ne samo iz Srbije. Ja sam konkurisao za kategoriju “druga objavljena knjiga”, jer već imam prvu objavljenu knjigu “Spali pa čitaj”, koju je objavio Niški kulturni centar. Ova zbirka dobila je 2012. godine nagradu“Branko Radičević”, kaže Goran.

“Psihoslajdove” je počeo da piše 2014. godine.

“Pesme pišem u jednom dahu, malo “odleže”, pa radim finalizaciju. Tako sam sakupio pet celina od jedno pedestak pesama”, objasnio je.

Nagrada će biti štampanje knjige i autorski honorar od prodatih primeraka. Sledeće godine u maju, biće gost ovog beogradskog festivala i proglasiće sledećeg laureata. U to vreme se očekuje da njegovi “Psihoslajdovi” izađu iz štampe.

Goran Živković ima tridest dve godine, oženjen je i otac šestomesečne bebe. Iako ima fakultetsku diplomu ne bira poslove, jer izdržava tročlanu porodicu.

“Život je borba, a pisanje strast. Sledeće su kratke priče, sakupljam materijal i ne žurim. Borim se i pokušavam da nešto promenim u ovom svetu, baš kao i moji junaci”, zaključuje uz osmeh.

Neke od Goranovih pesama možete pročitati ovde – Psihoslajdovi.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com