Društvo

Dimitrijević: Satira – uvek nađe put da iznikne, kao cvet iz betona!

Niški karikaturista Saša Dimitrijević dobio je treću nagradu na 26. Međunarodnom festivalu humora i satire „ Zlatna kaciga“ u Kruševcu, u konkurenciji 366 karikatura, 151 autora iz ukupno 32 zemlje.

Međunarodni festival humora i satire „ Zlatna kaciga“ dodeljuje nagrade za karikaturu, pisanu formu kao i za mlađe umetnike.

“To mi nije prvo priznanje na ovom festivalu, a bio sam i u tri navrata i član žirija”, kaže Dimitrijević.

Karikatura: Saša Dimitrijević; niški karikaturista

Sve je teža situacija za rad karikaturista, jer su mnoge nagrade u Srbiji prepolovljene, dodaje on. Ipak ovaj festival u Kruševcu drži nivo i opstaje decenijama, niški karikaturista ne krije da voli da odlazi na upravo ta druženja koja su sve ređe.

“Osim nagrada, festival ima lepu tradiciju druženja karikaturista i satiričara. Retka je prilika u Srbiji da se mi družimo, s obzirom da se ovakvi festivali gase i satira gura u zapećak. Sve to govori da je se neki plaše ali ona, satira – uvek nađe put da iznikne, kao cvet iz betona”, rekao je Dimitrijević za Niške Vesti.

Tema konkursa “Zlatna kaciga” ove godine bila je „Pregovori“. Luk Vernimen iz Belgije je dobio drugu nagradu a najuspešniji na ovogodišnjem konkursu je Muhamed Đerlek iz Novog Pazara. Nagrade će biti uručene na Međunarodni dan šale, 1. aprila.

Jedini profesionalni karikaturista u Nišu Saša Dimitrijević svakodnevno objavljuje u niškim „Narodnim novinama“ i u nacionalnom listu “Politika”.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com