Kultura

“Dijalog” u galeriji NKC-a

U Galeriji Niškog kulturnog centra, večeras sa početkom u 20 sati, biće otvorena izložba “Dijalog” Katarine Novaković i Željana Pavića. Ovo je prvi put da ovo dvoje umetnika izlažu u Nišu.

Izložbu će otvoriti Katarina Đorđević profesor Fakulteta umetnosti Univerziteta u Nišu.

Umetnici Željan Pavić i Katarina Novaković, neminovno, u antropološkom i logičkom smislu, unose svoje osobenosti u interakciju, a vizuelno pitanje – odgovor – diskusija se odvijaju u okviru otklona potpune podudarnosti i potpune različitosti, kaže u recenziji Katarina Đorđević.

“Izložba slika kojom Željan Pavić i Katarina Novaković dele svoja umetnička iskustva s posmatračima i likovnom publikom, obogaćuje nas novim kreativnim sadržajima, u kojima možemo tragati za sličnostima i razlikama njihovih umetničkih koncepata. Uzajamni poduhvat dva autora svakako ustanovljava novi kvalitet, zasnovan na stvaralačkom otkrivanju i pronalaženju, novu polaznu tačku za naredne, beskonačne umetničke dijaloge, jer je „umetnost sredstvo komunikacije“ (L.Tolstoj).

Katarina Novaković rođena je u Leskovcu 1990. godine, gde je završila Školu za tekstil i dizajn, smer za dizajn grafike i propagande, 2009. godine. Iste godine upisala je Fakultet umetnosti u Nišu, odsek slikarstvo, gde je, u klasi Katarine Đorđević diplomirala 2013, a godinu dana kasnije na istom fakultetu završila Master studije, takođe u klasi Katarine Đorđević.

Dobitnica je nekoliko nagrada iz oblasti slikarstva, Oktobarski salon, Leskovac ,2015. godine, II nagrada, nagrada za najbolju sliku na Fakultetu umetnosti u Nišu 2013. godine, nagrada za izuzetne umetničke rezultate na Fakultetu umetnosti u Nišu 2013.godine.

Željan Pavić rođen je u Rijeci 1952. godine, gde je 1977. godine diplomirao na Pedagoškoj akademiji – likovna umjetnost, odsek slikarstvo u klasi profesora Zdenka Balabanića. Želeći da proširi svoje spoznaje vezane uz keramiku, završava u Zagrebu.

„Oblikovanje predmeta od gline” kod profesora Mirjane Rajković. Član je HDLU – Zagreb i Hrvatskog keramičarskog udruženja iz Varaždina „Kerameikona“.

Izlaže samostalno i grupno u zemlji i inostranstvu. Takođe je aktivan učesnik međunarodnih likovnih kolonija u zemlji i inostranstvu na kojima je više puta nagrađivan. Živi i radi u Kastvu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com