Zdravlje i zdrav život

Dermatolozi savetuju: Koristite kreme sa najvišim zaštitnim faktorom

Izlaganje suncu bez odgovarajuće zaštite može izazvati opekotine zbog kojih ćemo kasnije snostiti zdravstvene posledice, upozororavaju dermatolozi. Bebe i mala deca u posebnoj su opasnosti zbog osetljivosti kože te je tako najbolje da roditelji njima mažu kreme sa najvećim zaštitnim faktorom.

Misleći da su suncobran i krema za sunčanje za niskim zaštitnim faktorom dovoljna zaštita, ljudi koji se opuštaju na moru, bazenu i plažama, neretko po povratku u sobe shvate da im je koža izgorela. Dermatolozi ponavaljaju da „koža pamti“, i da opekotine od sunca nastale u najranijem detinjstvu kasnije mogu biti pogubne. Zato se posebna pažnja na plaži treba posvetiti deci.

“Treba da korsite medicinsku kozmetiku PH vrednosti 5,5. Preporučuju se kreme za sunčanje sa visokim zaštitnim faktorom, čak i do 98%“, navodi dr Biljana Marković, pedijatar.

Najbolja zaštita je, podsećaju stručnjaci, izbegavanje sunca od 10 do 17 sati, kada je stepen zračenja najviši. U ovom periodu treba se skloniti u hladovinu, imajući u vidu da suncobran ne štiti efikasno od UV zračenja već samo od toplote. Na drugom mestu po značaju je zaštitna odeća – biti obučen u vreme visokog nivoa zračenja, ako je izlaganje višesatno obavezno je nošenje dugih rukava i dugih nogavica od laganih materijala. Zaštitna krema mora se iznova nanositi svakih 1-2 h zbog toga što se spira znojenjem I tokom plivanja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com