Kultura

Dejan Stojiljković nominovan za nagradu “Stanislav Lem”

Izdavačko knjižarski centar “Solaris” iz Novog Sada je u najuži izbor za nagradu koja se dodeljuje srpskim piscima za fantastiku u književnosti , ove godine uvrstio i poznatog niškog pisca Dejana Stojiljkovića.

Žiri za nagradu “Stanislav Lem” u sastavu dr Svetislav Jovanov – predsednik, Saša Radonjić – pisac, Brankica Đukić – direktor IKC Solaris, uvrstio je u najuži izbor za ovo priznanje tri autora, Bobana Kneževića, Iliju Bakića i Nišliju Dejana Stojiljkovića.

“Taman kad sam mislio da su žiriji za književne nagrade digli ruke od mene, eto me u najužem izboru za nagradu STANISLAV LEM”, kratko je komentarisao ovu nominaciju Stojiljković.

Dobitnik će biti proglašen na rođendan ove poznate izdavačke kuće i knjižare 4. februara, a svečana dodela će, kao i prethodnih godina, biti upriličena na prolećnom Novosadskom salonu knjiga.

Pored plakete, laureat dobija i jedan vrhunski švajcarski časovnik futurističkog dizajna. Nagrada se dodeljuje po treći put,  a prethodni dobitnici su Zoran Živković i Filip David.

Stanislav Lem bio je poznati poljski pisac naučne fantastike, filozof i satiričar. Njegova dela prevedena su na više od četrdeset jezika i prodata u više od 45 miliona primeraka širom sveta. Rođen je 1921. godine u Ukrajini, a umro 2006. u Krakovu u Poljskoj. Po motivima njegovih romana snimljeni su filmovi “Kongres”, “Prvo putovanje na Veneru”, “Maska” i drugi. 1972. godine napisao je scenario za film “Solaris”, po kome je ova izdavačka kuća i dobila ime.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com