Kultura

DEJAN DABIĆ: Decentralizacija u kulturi je moguća

Posle Novog Sada i Beograda, kada je premijerno predstavljen na „Euro-in Festivalu“ i u Jugoslovenskoj kinoteci, časopis „Filaž“ predstavljen je i niškim ljubiteljima sedme umetnosti. Reč je o jedinom filmskom časopisu u Srbiji koji u kontinuitetu izlazi od 2009. godine.

Prvi broj štampan je sredstvima dobijenim na konkursu tadašnjeg Saveta za kulturu grada Niša, ali spletom srećnih okolnosti vremenom je postao deo izdavačke delatnosti Niškog kulturnog centra, čemu je kumovao upravo kvalitet sadržaja časopisa. Njegov pokretač i član redakcije Dejan Dabić, inače urednik filmskog programa Niškog kulturnog centra, kaže da, iako mala redakcija, uspeli su da pokažu da je decentralizacija u kulturi moguća.

Dejan Dabić, urednik filmskog programa NKC

„Na časopisu radi kompletno niška ekipa, počev od kritičara i članova redakcije, preko štamparije „Pergament print“, pa do „Kontra studija“ koji je radi dizajn. Saradnja sa kolegama iz Srbije i zemalja u okruženju postoji, ali mi smo ti koji nose posao. Često smo prisutni na važnim filmskim manifestacijama jer želimo da pokažemo da štampana reč o filmskoj umetnosti nije mrtva. Možda je ona „na aparatima“ jer se donekle izgubila i potreba kod ljudi, koji stoje iza kapitala, da kritički razmišljaju“, kaže Dabić.

Količina novca koji se uloži u stvaranje nekog dela ne garantuje njegovu vrednost. Stručna kritika je sušta potreba i ona rađa kvalitet. Međutim, na kritičare se ne gleda uvek blagonaklono.

„U filmskoj industriji gde se ponekad ulažu ogromna sredstva u snimanje, prema kritičarima postoji stav „ako zna bolje neka snima sam“. To je pogrešan stav i tako se ne stvara kvalitet. Ne može svaka knjiga koja se objavi da bude klasik, što je evidentan trend kod nas“.

Kritika nije samo ocena dela ona je i putokaz na koji način treba posmatrati film i u moru naslova odabrati pravi. Posebno je značajna za mlađe generacije koje još kreiraju svoje filmske afinitete. Moderno vreme sa sobom je donelo „tiraniju sadašnjosti“, jer nas malo interesuje šta je bilo nekada, kaže Dabić, citirajući svetskog sineastu Bertrana Tavernijea.

„To je naročito vidljivo na festivalima gde imate mnogo filmova i mnogo autora. Skoro niko od njih ne gleda film pre i posle, već dođe na projekciju svog filma, sam sebi aplaudira i tu se sve završava. Kao u dramama Koste Trifkovića – gde sam sam tu sam prvi čovek. To sam, recimo, doživeo na Festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma u Beogradu“.

Nekada je bilo malo elektronskih medija, ali mnogo više kvalitetnih emisija o filmu nego danas. Filmskom kritikom bavili su se ozbiljni ljudi, kaže Dabić, podsećajući na Ranka Munitića, Raleta Zelenovića, Slobodana Novakovića koji je pokrenuo hronike festa kakvih danas nema.

„Nije to nimalo lako raditi. Pogotovo ne na način kako je to radio, recimo, Nebojša Đukelić, koji je filmsku kritiku doveo do savršenstva. U trci za zaradom, danas je skoro sve podređeno komercijalnom momentu, i pravoj, zdravoj kritici malo ko pridaje veći značaj. Pod uticajem takvog odnosa i kultura gledanja filmova je pala na niske grane. Filmofila je mnogo ali se njima niko ne bavi kao nekad“, ističe Dabić.

Filmski časopis Filaž u svom 14 izdanju sadrži prevedeni intervju sa Robertom de Nirom sa Sarajevo Film Festivala, zatim reportaže sa festivala u Berlinu, Solunu i Torontu, tekst o Branič evskoj kinematografiji, prikaze filmova „Ustav Republike Hrvatske“, „Pod lupom“, „Povratnik“… Tekstovi u Filažu su takvi da mogu da se čitaju i posle izvesnog vremena od objavljivanja i njihova atraktivnost ne jenjava lako.

„Ima svega od elitizma do populizma, ali ono što je najvažnije časopis sadrži eseje i teorijske radove, koji obiluju podacima i drugim teorijskim kategorijama iz kojih može mnogo da se nauči. Najvažnije kako da gledate film. Gledanje filma zarad gledanja u suštini ne znači ništa. Film ipak nije rijaliti“, zaključuje Dabić.

Filmski časopis Filaž se može nabaviti u knjižari NKC, ali i na Svetosavskom sajmu knjiga do 8. februara u Oficirskom domu, po promotivnoj ceni od 300 dinara.

Sledeći broj Filaža, trebalo bi da bude objavljen na proleće, a naredni pred početak letnjih filmskih festivala u Srbiji.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com