Društvo

DANI PIROTA U NIŠU: Peglana kobasica, kačkavalj i ćilimi

U Domu vojske u Nišu, sugrađani će moći da probaju čuvenu pirotsku peglanu kobasicu, da degustiraju kačkavalj, ali i da uživaju u starim narodnim umotvorima iz Pirotskog kraja.

Teško da ćete u Pirotu naići na kuću, u kojoj se, u nekom kutku, na promaji, ne suši Pirotska vijagra – peglana kobasica! Vrhunski specijalitet koji, kako kažu, potiče još iz doba Turaka i koji ljubitelje mesa ne ostavlja ravnodušnim. Recepti, za razliku od nekih drugih, podjednako slavnih proizvoda, za peglanu nisu tajna. Ipak, kao i za sve što se ručno i brižljivo sprema, glavni sastojak-ljubav. Ili bar tako kažu oni koji je prave.

“To će biti sajam peglanih kobasica u malom. Ovaj pirotski specijalitet predstaviće šest izlagača, ali će tu biti i nekoliko izlagača mlečnih proizvada, pirotskog ćilima, vinarije, izlagači sušenog voća, trava”, kaže organizator Zoran Zlatković.

On ipak dodaje da je najveći brend peglana kobasica, po kojoj je Pirot čuven nadaleko.

“Piroćanci ne mogu da naprave toliko kobasica, kolika je potražnja. Kupuju je najviše u Beogradu i Novom sadu”, ističe Zlatković.

Piroćanci otkrivaju da je za njihovu kobasicu neophodno da stoji na promaji 40 dana, zatim se flašom pegla da joj se iscedi voda i izađe vazduh.

Na danima Pirota biće i pobednici Sajma peglanih kobasica koji je održan u Pirotu i od njih će posetioci moći da čuju sve što ih zania kada je tehnologija izrade ovog proizvoda u pitanju.

Dani Pirota, peti po redu, biće otvoreni u nedelju 15. aprila u 10 do 16 časova. Organizator manifestacije je Udruženje Piroćanaca u Nišu “Pirosi”, Udruženje preduzetnika i Turističke organizacije Niša i Pirota.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com