Društvo

DANI BUREKA NIŠ 2018: Pet vekova niškog bureka

Gastro-manifestacija „ Dani Bureka Niš 2018 “ biće organizovana u periodu od 16. do 19. avgusta na šetališnom keju 29.decembar pored amfiteatra. Ova tradicionalna gastro-manifestacija ima za cilj promociju gastro-turizma u Nišu kao grada sa meraklijskim duhom „juga“, dobrom hranom i domaćim specijalitetima.

“Bogatstvo niške kuhinje potiče od njegovog geografskog položaja i kulturne raznolikosti nastale vekovnim uticajem različitih kultura. Kada kažete Niš, odmah pomislite i na niški burek koji se u Nišu sprema od 1498 .godine. Ova manifestacija ima za cilj da promoviše ”tradicionalni niški doručak” koji pamte brojni posetioci našeg grada”, ističu u Turističkoj organizaciji Niša.

Niš će ove godine posvetiti nekoliko dana promociji i uživanju u ovom izuzetnom jelu, i tokom trajanja „Dana bureka“.

“Posetioci manifestacije će na jednom mestu moći da probaju najbolji burek koji nude vodeći niški proizvođači bureka. Pored niških učesnika u takmičenju pripremanja bureka ove godine biće učesnika zanatskih pekara i iz Grčke, Bugarske i Makedonije”, dodaju organizatori.

Ova tradicionalna manifestacija svake godine okupi veliki broj posetilaca iz zemlje kao i inostranstva koji uživaju u bogatoj ponudi ovog izuzetnog niškog specijaliteta, a ove godine posetioci će imati priliku da uživaju u brojnim iznenađenjima.

Biće organizovana i izradi najvećeg bureka koji će Nišlije i gosti moći i da probaju u petak, 17.avgusta od 21 sa, a takmičenje u pripremanju najboljeg niškog bureka biće organizovano 18. avgusta od 21, do 21,30 sati. Sve će biti propraćeno bogatim umetničkim programom u kome će učestvovati muzički bend iz Grčke “Oktava”, ali i grupa “Genaracija 5”, učesnici Majske pesme Dečijeg kulturnog centra, Folklorni ansambl „ Vuk Karadžić“, KUD „Abrašević“ Niš, UKS „ Nikola Tesla“ Niška Banja, grupe „La Kampanela“.

Organizator ovogodišnje gastro-manifestacije je udruženje Unija pekara, uz pomoć Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacije, Gradske opštine Medijana, Kancelarije za mlade i Turističke organizacije Niš.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com