Društvo

DANI BUREKA: Burek težak 200 kilograma

Posetioci manifestacije „Dani bureka 2018“ u Nišu imali su priliku da uživo vide i probaju najveći burek koji je napravljen u Srbiji, težak 200 kilograma.

Tepsija u kojoj je burek pripremljen bila je prečnika dva metra. Burek su pripremali pekari iz Malošišta. I ako je burek bio prilično veliki, sudeći po prečniku tepsije, nije ga bilo dovoljno da ga probaju svi posetioci manifestacije, pa su neki od njih ostali praznik tanjira. Kako više ne bi bilo razočarnih ljubitelja bureka, organizatori razmišljaju da za iduću godinu pripreme veću tepsiju.

“Burek težak 200 kolograma napravila su četvorica majstora i za to im je bilo potrebno oko sedam sati”, kaže Bratislav Vukadinović, predsednik Unije pakara. “Utrošeno je blizu 150 kilograma brašna, oko 20 kilograma sira i isto toliko masti”.

Vukadinović dodaje da je sasvim sigurno da je ovo najveći napravljeni biurek do sada u Srbiji, ali da je i ove godine samo ponovljen prošlogodišnji rezultat kada su posetioci, takođe, mogli da vide burek iste težine i večine.

“Problem je u tome što nam je za njegovo pripremanje potrebna veće tepsija, pa već sada razmišljemo o tome da prvo napravimo tepsiju sa većim prečnikom, a onda oborimo ovaj sopstveni, niški, rekord u veličini bureka”, dodaje Vukadinović. “Moraćemo to da učinimo i zbog ljubitelja bureka jer nisu svi mogli da probaju najveći burek. Opet, to svedoči o tome koliko je manifestacija posećena i da je opravdala svoje postojanje”.

Gurajući se oko najvećeg bureka, Nišlije su samo potvrdile da je to prava poslastica koja može da bude doručak, da zemeni ručak ali i da se pretvori u večeru.

“Najbolji je onaj vruć burek tek izvađen iz pećnice. Kada ga dodirnete on vam ispeče prste, a sir miriše na poseban način, kore su hrskave”, tako uživanje u bureku opisuje Nišlije Miodrag Nikolić koji je uspeo da dobije parče najvećeg bureka u Srbiji.

Nišlije vole burek i dokazali su to na svoj način, a prvi zapis o bureku u Nišu datira još iz 1489. godine.

“Recept je ovde donio pekar iz Istanbula Mehmed Oglu 1489. godine i do dandanas se po istom receptu pravi pita. Oblik, tepsija, način na koji se kore razvijaju je ostao isti“, kaže Bratislav Vukadinović.

Dodaje da se ovaj recept prenosi među majstorima bureka i da oni, kada odu u druge gradove ili inostranstvo, nose to znanje sa sobom.

U niškim pekarama, a i na “Danima bureka”, osim slanih verzija sa mesom i spanaćem, može se poručiti i pita sa eurokremom i plazmom, pudingom od vanile, čokoladom i bananama.

“Mladi ljudi vole da istražuju i mi, pekari, se slažemo da napravimo eksperiment”, kaže Vukadinović.

Inače, slična manifestacija ne postoji u regionu, pa Dani bureka u Nišu okupljaju pekare i iz Grčke, Makedonije i Bugarske.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com