Društvo

Danas je Međunarodni DAN IZBEGLICA

U Srbiji se trenutno nalazi 6.500 izbeglica, među kojima je oko 2.500 dece, od kojih su 1.200 maloletnici bez pratnje, podaci su kojima raspolažu organizacije “International Rescue Committee” i „Save the Children”. Povodom 20. juna, Međunarodnog dana izbeglica SOS Dečija sela Srbija podsećaju da u ratnim okolnostima najviše pate i stradaju deca, kao i da su deca naugroženija i najranjivija kategorija izbeglica kojoj je potrebna najveća zaštita.

 

Na svom putu deca su izložena dodatnim rizicima, kao što su nasilje, teški uslovi putovanja, ograničen pristup osnovnim pravima.

Kao organizacija posvećena brizi o deci i u skladu sa sveobuhvatnim okvirom o zaštiti dece u migracijama, koji je nedavno objavila Evropska komisija, SOS Dečija sela Srbija podsećaju da deca moraju biti na prvom i najvažnijem mestu i da njihova zaštita mora biti prioritet svih nas.

Program urgentne pomoći „Solidarnost“ pokrenut je u avgustu 2015. godine, sa ciljem pružanja materijalne pomoć i psihosocijalne podrške deci i porodicama, izbeglicama sa Bliskog Istoka, na njihovom putu kroz Srbiju.

Pored direktne brige o deci i porodicama, SOS Dečija sela Srbija obezbedila su Sigurna mesta za decu, Kutak za majku i dete, Porodični kutak,  IT kutak, podršku “Super autobusa” i mobilnih i timova za zaštitu dece, distribuciju neophodne pomoći, kao i podršku nadležnim državnim institucijama i lokalnim zajednicama, kroz jačanje njihovih kapaciteta za odgovor na izbegličku krizu.

Inače, 20. jun se, odlukom Generalne skupštine UN, kao Međunarodni dan izbeglica obeležava od 2000. godine, sa ciljem da se skrene pažnja na položaj izbeglica širom sveta i ukaže na značaj pružanja pomoći, koja je ovim ljudima više nego potrebna.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com