DruštvoStari Niš

DAN SANITETSKE SLUŽBE VOJSKE SRBIJE: Parastos i polaganje venaca na spomenik braniocima otadžbine

U okviru obeležavanja Dana Sanitetske službe Vojske Srbije u krugu Vojne bolnice u Nišu održan je parastos stradalima od pegavog tifusa u periodu od 1914. do 1915. godine i položeni venci na spomenik posevćen ovim žrtvama, ali i ostalim žrtvama iz Prvog svetskog rata.

O stradanju branioca otadžbine iz tog perioda svedoči i spomen piramida na ulazu u kompleks Vojne bolnice koju su podigli lekari ove ustanove za čast i sećanje na preminule rodoljube. Parastos je održao vladika niški gospodin Arsenije u sasluženju sa sveštenicima Sabornog hrama, a vence su položili predstavnici Vojske Srbije, Nišavskog upravnog okruga, Grada Niša, Skupštine grada Niša i mnogobrojnih udruženja koja neguju tradicije Srbije.

“Kroz svoju istoriju Vojna bolnica prolazila je kroz mnoga iskušenja. Iznela je najteži period sanitetskog zbirinjavanja Srpske vojske i izbeglog naroda u Prvom svetskom ratu. U periodu od 1914. do 1915. godine postaje i najveća epidemijska bolnica na prostorima Evrope zbrinjavajući oko 30.000 obolelih od pegavog tifusa. Dnevno je umiralo i do 30 bolesnika. Obolelo je i 13 lekara od kojih je tri preminulo, a među njima i tadašnji upravnik bolnice dr Evgenije Branovački“, kazao je pukovnik dr Jovica Stanojković, upravnik Vojne bolnice u Nišu.

Sanitetska služba vojske Srbije vuče korene od 1839. godine kada je naredbom štaba srpske vojske postavljen prvi štabni doktor-načelnik saniteta. Njen razvoj se nastavlja na osvim prostorima, u Nišu i južnom delu Srbije, odmah nakon oslobođenja od viševekovnog turskog ropstva.

Januara 1878. godine formirana je Velika niška vojna bolnica. Punih 140 godina ova ustanova deli svoju, sa sudbinom Srpske vojske kroz brojne odbrane i oslobodilačke ratove koji su se vodili na ovim prostorima. Brojni njeni pripadnici svojom hrabrošću, odlučnišću, nesebičnim zalaganjem, a pre svega humanušću, urezali su svoja imena na stranicama srpske istorije.

“Vojna bolnica Niš je danas savremena vojnozdravstvena ustanova koja koja zajedno sa Vojno-medicinskom akademijom i Vojnom bolnicom Novi Sad, čini stub vojnog zdravstva“, ističe pzkovnik dr Jovica Stanojković.

“Stalni naš zadatak je pružanje sanitetske podrške Komandama i jejdinicama Vojske Srbije u tri misije: odbrana zemlje, otklanjanje posledica vanrednih događaja i učešća u mirovnim misijama“.

Vrata Vojne bolnice otvorena su kako za vojne osiguranike tako i za civilno stanovništvo, a zdravstvene usluge pruža na primarnom, sekundarnom i tercijalnom nivou.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com