Društvo

DA SE NE ZABORAVI: Kasetne bombe u Nišu ubile 16 civila

Polaganjem venaca na spomenik žrtvama NATO agresije, u Nišu je obeležen 7. maj, Dan sećanja na civilne žrtve NATO agresije.

Toga dana, 1999. godine, deo Niša pored Univerziteta i Tvrdjavske pijace zasut je kasetnim bombama od kojih je nastradalo 16 osoba, a teže ili lakše povredjeno 19 osoba. Istoga dana u Srbiji je nastradalo 60 osoba.

Medju povredjenima u bombardovanju Niša kasetnim bombama nalazio se i Dragan Djordjević (64) koji je tog tragičnog 7. maja krenuo na pijacu.

Dragan Đorđević

“Slučajno sam pogledao u nebo i video bombe kako padaju. Bacio sam se na zemlju i počeo da vičem da se ljudi sklanjaju. Kada je bombardovanje prestalo oko mene su ležali mrtvi i ranjeni ljudi. Neko nije imao deo noge, neko ruku, neko uvo. Nekoliko ubijenih sam poznavao”, kazao je Djordjević.

On je istakao da nikako i sada ne može da shvati da se takva “strahota, jad i čemer” mogu da dogode u vremenu u kome živimo.

„Za mene je 7. maj i dalje jedan od najtežih dana u životu. Nikada neću zaboraviti taj lelek i kuknjavu“, rekao je Djordjević.

Pomoćnik ministrа zа rаd, zаpošljаvаnje, borаčkа i socijаlnа pitаnjа Zorаn Milošević koji je predvodio današnju ceremoniju polаgаnjа venаcа i odаvаnjа počаsti, rekao je da je Srbija uvek skupo plaćala svoju slobodu i da su ta plaćanja uvek bila u krvi.

Vence na spomenik žrtvama NATO agresije položili su predstаvnici grаdа Nišа i gradskih opština, Nišavskog uprаvnog okrugа, predstavnici Srpsko-ruskog humanitarnog centra, članovi porodicа žrtаvа, udruženjа i grаdjаni opredeljeni zа negovаnje trаdicijа oslobodilаčkih rаtovа Srbije.

U agresiji snaga NATO pakta na našu zemlju koja je trajala od 24. marta do 10. juna ubijeno je 3.500 vojnika i civila, a medju njima i 88 dece.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com