Društvo

MONOGRAFIJA: Cerjanska pećina – okolina, priroda, zaštita

Monografija o Cerjanskoj pećini pod nazivom “Cerjanska pećina – okolina, priroda, zaštita” koju je uradio Zavod za zaštitu prirode Srbije, biće promovisana u četvrtak, 13. aprila u 12 sati u Oficirskom domu.

Cerjanska pećina nalazi se blizu sela Cerje, 15 km od Niša.  Ulaz u pećinu, na nadmorskoj visini od 515 m, predstavlja ponor rečice Provalije, koja ponovo izvire na Kravljanskom vrelu, 2800 m severozapadno, na nadmorskoj visini od 310 m. Istraživali su je do sada mnogi domaći i strani speleoronioci, koji su i utvrdili njenu novu dužinu od oko sedam kilometara.

Cerjanska pećina je  svakako nesvakidašnji spelološki objekat. U njenoj unutrašnjosti je konstantna temperatura oko 13 stepeni i za sada je posećuju samo ljubitelji adrenalinskih sportova i stručnjaci.

Do sada je poznato da je priroda stvarala ovu pećinu oko dva i po miliona godina i da predstavlja sistem povezanih pećina. Povezana je sa Kravljanskom jamom, a po dužini od sedam kilometara, druga je po veličini u Srbiji, odmah iza Lazareve pećine.

Tu žive daždevnjaci, a sistem pećina čine bogati draperi stalaktita i stalagmita i jedinstvene pećinske “ruže”.  Polovina poznatih vrsta slepih miševa u svetu živi  u ovoj pećini, a oni su i zakonom zaštićeni.

Uredbom Vlade Republike Srbije iz 1998. godine Cerjanska pećina proglašena je spomenikom prirode i data na upravljanje JP “Direkcija za izgradnju grada Niša” sa zadatkom da se sačuva u izvornom obliku i kao takva prenese budućim generacijama.

Monografija koja će biti promovisana sutra u podne u Oficirskom domu, objavljena je u izdanju Zavoda za zaštitu prirode Srbije i upravljača ovim spomenikom prirode, Direkcije za izgradnju grada Niša, uz podršku Ministarstva za poljoprivredu i zaštitu životne sredine.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com