Zdravlje

Centar za borbu protiv svinjske kuge i u Nišu

Uprаvа zа veterinu Ministаrstvа poljoprivrede, šumаrstvа i vodoprivrede je zbog pojave afričke kuge svinjа u zemljama u okruženju obrаzovаla Regionаlni centаr zа sprečаvаnje pojаve, prаćenje kretаnjа i kontrolu te zarazne bolesti na području Veterinаrskog specijаlističkog instituta Niš, saopštio je danas Nišavski upravni okrug.

U saopštenju se navodi da Regionalni centar obuhvata Nišаvski, Pirotski, Jаblаnički i Pčinjski uprаvni okrug.

Zbog pojave afričke kuge svinja regionalni centri već su otvoreni u Vojvodini, a novootvoreni centar je prvi na jugu Srbije.

Regionalni centri, kako objašnjavaju stručnjaci, otvoreni su u cilju preventivnog delovanja i sprečavanja pojave veoma opasne virusne zarazne bolesti svinja koja se pojavila u Rumuniji, Madjarskoj i Bugarskoj.

U rad regionalnih centara uključeni su veterinarski instituti, veterinarske stanice, predstavnici Centra za vanredne situacije, lokalnih samouprava i lovačkih udruženja.

Formiranje regionalnih centara podrazumeva i pojačani nadzor veterinara i veterinarskih inspekcija na terenu i pojačane mere higijene na farmama, kao i poseban oprez u lovu divljih svinja.

Prema rečima veterinara, divlje svinje su u 90 odsto slučajeva prenosioci virusa afričke kuge svinja, zbog toga svaku ulovljenu životinju mora da pregleda veterinar pre nego što bude izneta iz lovišta.

Afrička kuga svinja je virusno oboljenje za koje ne postoji lek niti vakcina, ali osim divljih i domaćih svinja od nje ne oboljevaju ljudi i druge životinje.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com