Ekonomija

Cena i dalje najvažniji faktor pri kupovini polovnih automobila

Srbi uglavnom voze polovne automobile koje mogu da priušte, a u manjoj meri one koje žele, pokazalo je istraživanje koje krajem svake godine sprovodi portal za prodaju polovnih automobila.

„Nakon novca potrebnog za nabavku samog automobila, presudnu ulogu prilikom odabira, igraju cena registracije i troškovi održavanja. Najtraženija vozila su ona iz cenovnog ranga između 2.000 i 3.000 evra. Nakon ove najbrojnije grupe dolaze kupci koji nažalost nisu u mogućnosti da sebi priušte automobil van okvira 1.000 do 1.500 evra. Grupa kupaca koja se najčešće opredeljuje za automobile vrednosti između 4.000 i 5.000 evra je tek na trećem mestu.“

Svega 9% vozača zainteresovano je, odnosno mogu da priušte, vozila koja su mlađa od 6 godina.

37% njih opredeljuje se za automobile koji nisu stariji od 2005. godišta, a 36% za sebe razmatra automobile između 2000. i 2005. godišta. 18% vozača u Srbiji interesuje se za vozila koja su proizvedena devedesetih.

Dizelaši uglavnom prvi izbor, benzinci nepopularni

Kada je tip goriva u pitanju, dizelaši su i ove godine daleko najtraženiji. Čak 60% kupaca interesuje se isključivo za automobile sa dizel motorom.

Potražnja za benzincima sačinjava 11%, dok se za kombinaciju benzina i gasa (TNG) odlučuje 14% kupaca. Za preostalih 15% vozača tip goriva nije presudan faktor.

Slabo interesovanje za vozila preko 2000 kubika

Kao i ranijih godina, polovni automobili sa motorima preko 2.000 kubnih centimetara radne zapreminese slabije se traže, najviše zbog tehnički zastarelih propisa na osnovu kojih se formira skupa cena registracije. Svega 14% vozača u Srbiji zainteresovano je za takve „luksuzne“ automobile.

Najtraženije marke i modeli iz godine u godinu u Srbiji su vozila nemačke proizvodnje, Volkswagen, Opel, Audi i BMW, dok Fiat i Renault brane čast ostalih evropskih proizvođača.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com