Društvo

Čeka se ZELENO SVETLO Ministarstva privrede DA POČNU RADOVI

Niški centralni gradski trg mogao bi već septembra ove godine da se pretvori u veliko gradilište, građevinska dozvola je tu ali ne i potrebna sredstva za realizaciju celokupnog projekta.

„Urbanistički projekat, idejni projekat, projekat za građevinsku dozvolu i projekat za izvođenje radio je Zavod urbanizam sa Građevinsko-arhitektonskim fakultetom. Ogroman je zahvat i moram da istaknem da je ovaj projekat prošao mnogo komplikovaniju proceduru nego bilo koji drugi urbanistički projekat, jer smo imali loša iskustva sa uređenjem Kopitareve ulice i to smo hteli da izbegnemo“, rekao je Miodrag Stanković, direktor niškog Zavoda za urbanizam gostujući na TV Zona Plus.

Stanković tvrdi da je „novi“ trg Kralja Milana isplaniran ovako da izgleda još 1990. godine, ali se 1995. godine stalo sa izgradnjom.

Sve behaton ploče biće izmeštene u park koji se nalazi ispred Gradske kuće i Oficirskog doma, a na samom trgu biće granitne ploče. Neće više biti nikakvih fizičkih prepreka na samom trgu a imaćemo osećaj da je on mnogo širi, dodaje direktor niškog Zavoda za urbanizma.

„Na projektu uređenja trga se intenzivno radi već godinu i po dana. Mi smo konkurisali kod Ministarstva privrede za sredstva. Rok da oni odobre ili ne naš projekat je nekih mesec ili dva. U pitanju je projekat vredan preko 100 miliona dinara. Pokušaćemo i preko nekih drugih fondova“, kaže Ivan Petković, iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj

Nakon dobijanja zelenog svetla od Ministarstva privrede, kome se nadaju u KLER-u, uslediće javni pozivi za izvođače radova što po zakonu može da potraje koji mesec sa rokom za žalbe.

Za sada se predviđa, ako sve ide po planu, da radovi krenu u septembru slažu se u Zavodu za urbanizam i Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj, u kojoj kažu da sa ovakvim bitnim projektima ne bi trebalo da se žuri, jer je u pitanju glavni gradski trg.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com