Kultura

Čak dve premijere predstave „Slikarke“. Rasprodate sve karte

Da je publika s nestrpljenjem čekala premijeru predstave “Slikarke”, govori podatak da će ih biti dve i da su sve karte već rasprodate. Ovaj novi komad biće prikazan na maloj sceni Narodnog pozorišta 13. oktobra, dok je druga zakazana za utorak 16. U ovom mesecu biće prikazane i dve reprize.

Za režiju u predstavi bio je zadužen Stevan Bodroža, dramatizaciju je uradila Hristina Mitić, scenografiju i kostim Mina Miladinović, za scenski pokret je zadužen Miodrag Krčmarik, a lekturu Nataša Ilić.

U predstavi igraju Evgenija Stanković, Vesna Josipović, Katarina Arsić, Jasminka Hodžić i Aleksandar Krstić.

Drama „Slikarke“, je projekat koji je Narodno pozorište u Nišu realizovalo zahvaljujući sredstvima Ministarstva kulture. Ona govori o životu i stvaralaštvu dvoje umetnika Džordžije O Kif i Alfreda Štiglica.

“Predstava “Slikarke” kreće da živi svojim pozorišnim životom, predstava od  koje očekujemo puno i koja još jednom treba da podseti na neophodnost postojanja male scene. Iskreno se nadam da ćemo sledeće godine već ući i u realizaciju završetka davno započetog projekta izgradnje male scene uz samu zgradu pozorišta”, istakao je direktor niškog teatra Spasoje Ž. Milovanović.

Foto: Narodno pozorište

Reditelj Stevan Bodruža kaže  da je zadatak bio težak, ali da su uspeli da za tako kratko vreme predstavu dovedu do kraja.

“Trebalo je da ispičamo neke priče koje su lične i odnose se na živote žena koje su živele, ali i da je podignemo na viši nivo i da pred publiku iznesemo jedno pitanje, ili problem, a to je čime su se sve kroz istoriju čovečanstva žene koje su želele da budu umetnice suočavale, sa kakvom vrstom odricanja živele.. Za ženu je to vrlo često bilo postavljano tako da je ili, ili..morala je da bira, ili da se nečega odrekne. O tim žrtvama i istrajnosti da se ide svojim putem bez obzira na sve nedaće i patnje govori ova predstava”, rekao je Bodruža.

Ono što je još karakteristično za ovu predstavu je to što gotovo svi glumci u njoj tumače više uloga. Lik Džordžije O’Kif pripao je glumici Evgeniji Stanković.

“Bilo je zadovoljstvo raditi na ovoj predstavi, koja je zapravo priča o životu svih nas žena u umetnosti, tako da sam ja u njoj pričala i svoju priču”, kaže Evgenija.

Aleksandar Krstić igra pet ili šest muških uloga različitih doba u ovoj drami. To je bio za njega izazov, ali i jedna doza straha.

“Javila se neka čudna hemija izmeđju nas glumaca i reditelja, tako da je ta težina i muka je prošla neosetno i lagano. On iz glumca izvlači na jedan lagan način sve ono što znamo da imamo, ali i ono što ne znamo da posedujemo”, istakao je Krstić i dodao da je predstava intimna, puna emocija, nabijena osećanjima.

Vesna Josipović, koja u predstavi tumači čak dve uloge nada se da će publika osetiti pozitivnu energiju. Jasminki Hodžić su pripala dva lika – Nadežde Petrović i Ide.

“Videćemo kako će publika sve to prihvatiti. Mi smo uradili dobar posao i mislim da smo uradili dobru predstavu”, naglasila je Jasminka Hodžić.

Pošto su karte za dve premijere rasprodate, u oktobru će biti prikazane dve reprize predstave “Slikarke”, a iz uprave pozorišta poručuju da građani obezbede svoje karte na vreme, kako za ovu, tako i za druge komade koji ih interesuju.

O predstavi

Drama „Slikarke” sačinjena je od triju priča koje su povezane istom temom – spremnošću na žrtvu žena koje su odabrale da se bave umetnošću, bez obzira u kom vremenu da žive. Uvodna priča je iz današnjeg vremena današnjeg i govori o borbi jedne devojčice za sopstveni put i sopstvene snove, uprkos željama njene porodice. Okosnica drame su životne priče dveju poznatih slikarki, Džordžije O’Kif i Nadežde Petrović. Iako sa različitih prostora i iz različitih vremena, obe su žrtvovale mnogo – Džordžija O’Kif porodični život zarad umetnosti, a Nadežda i život i umetnost zarad borbe za svoju zemlju. U jednoj velikoj retrospekciji njihovih života one nam daju odgovor na pitanje šta znači biti slikarka, biti žena i biti umetnica, u stalnoj borbi za svoje ime, svoj izbor, svoje mesto i neki bolji svet.

_______________________________________________________________________

Reč autorke

Drama „Slikarke” se bavi problemom žene da se izbori za ono što joj po rođenju pripada: da misli, da stvara, da bude svoja, da bude voljena… U drami su objedinjene tri priče koje povezuje ta tematika. One žele da budu svoje i one ne žele da ih iko u tome spreči. Njih poražava i ljuti „ti si samo žena”, rečenica koja odjekuje u mislima kao najglasnija od svih i koja izaziva bes i tugu. One se bore protiv svih predrasuda, protiv svih „nemaš ti ruke za ovo” i „to je muški posao”. One se bore protiv „a šta će drugi reći” i uživaju u svojim pobedama. Istog cilja, a potpuno različite, podnose razne žrtve zarad onoga što im je bitno. Džordžija O’Kif žrtvuje porodicu zarad umetnosti, dok Nadežda Petrović žrtvuje umetnost zarad odbrane zemlje. One su u nesrećnim vezama sa partnerima koji ih dovode do ludila i pomisli da možda i jesu lude jer mnogo traže, iako traže samo ono što je njihovo. One su kao i sve mi. One su zaboravljene, iako ih srećemo svakodnevno. Sada je došlo vreme u kom se sve to menja. Mi se više ne borimo u tišini.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com