Sport

ČAIR spreman: Cilj je jasan – Evropa!

Odavno jedna utakmica u Nišu nije dočekivana sa toliko tenzije i sa takvom znatiželjom. Radnički i Partizan imaju dugu istoriju duela, ali ulog, definitivno, nikada nije bio veći. Partizan na Čairu praktično igra za titulu, Radnički za izlazak u Evropu posle više od tri decenije i već samo te činjenice dovoljne su da temperatura dostigne tačku usijanja. Čair je spreman, ulica 9. brigade koja vodi do stadiona je već u ranim jutarnjim satima bila zatvorena za saobraćaj.

Foto: FK Radnički

Pošto za ishod meča nisu zainteresovani samo neposredni akteri, u njegovoj uvertiri pozamašnog prostora dobijaju i stvari koje fudbalu donose najnegativniju moguću konotaciju. Ipak, u Radničkom nastoje da razmišljaju samo o sebi, svojim ciljevima i o tome kako da iz ove utakmice izvuku maksimum, objavljeno je sa sajtu niškog prvoligaša.

Trener Milan Rastavac je, što je njemu potpuno nesvojstveno, posle remija sa Vojvodinom prilično rezignirano govorio o „primesama“ koje se dodaju fudbalu i kako to loše utiče na njegov tim, ali nada se da su fudbaleri koje predvodi naučili lekciju i da će se sada koncentrisati isključivo na teren:

18492850_1539153289451516_251486700_n
Foto: FK Radnički

Sigurno je da nas čeka utakmica čije smo važnosti svi svesni. Sa naše tačke gledišta, ona je prilika da izborimo nešto o čemu sanjamo, čemu težimo i imamo priliku da to ostvarimo… Partizan je sam po sebi izazov, njihova serija je impresivna, ali i mi iza sebe imamo neki niz koji nas ohrabruje i daje nam za pravo da razmišljamo o tome da možemo da odgovorimo na pravi način. I to što smo nezadovoljni posle remija u Novom Sadu pokazuje da rastemo kao klub. No, sve što se priča u „uvodu“ ove utakmice meni se ne sviđa, jer dosta stvari niti imaju puno veze sa Radničkim, niti nas dotiču. Radnički ne učestvuje u ovome da bi odlučivao o prvaku Srbije, već da se izbori za Evropu. Stoga pokušavamo da zanemarimo tenziju koja se stvara, gledamo samo sebe i nastojimo da iskoristimo priliku koja nam se ukazuje. Prema tome, sve naše misli su usmerene na to da se što bolje pripremimo i odgovorimo zadacima koje nam ova utakmica nameće – rekao je Rastavac u uvodnom delu svog obraćanja novinarima.

Nišlije su u prvenstvu izgubile na Čairu 2:0 u utakmici u kojoj je Partizan bio apsolutno bolji rival. Ipak, u prvom delu sezone, Radnički je igrao 1:1 na stadionu Partizana što pokazuje da može da se nosi sa crno-belima…

Rastavac se, u ove dve i po godine na klupi Radničkog, pokazao i kao trener koji ume da pripremi svoj tim za duele sa „večitim“ rivalima. U dosadašnjih 12 mečeva sa Partizanom i Crvenom zvezdom, iz polovine je izlazio neporažen, pa ga i ta činjenica svakako ohrabruje:

Nišlije u ovom meču mnogo očekuju i od vođe navale Nemanje Kojića, koji je,nekada bio Partizanov, a sada je adut Radničkog…

18555278_1539153322784846_1771345920_n
Foto: FK Radnički

U goste nam dolazi definitivno najkvalitetnija ekipa u zemlji i to u utakmici koja im tako mnogo znači. No, i mi imamo za šta da se borimo. Uz to, u svaku utakmicu ulazimo sa ambicijom da pobedimo, tako će biti i u ovoj. Iskreno, ne sviđaju mi se sve ove priče tipa ko će koga da „pusti“, ali siguran sam da ćemo i mi i oni u meč ući bez kalkulacija. Naša želja je da izađemo u Evropu i za taj cilj ćemo „izginuti“ – uverava Kojić.

Centarfor niškog tima je potom upitan da li mu činjenica da je dve i po godine nosio crno-beli dres nameće neku vrstu dodatnog pritiska…

Mislim da sam dovoljno iskusan da me takve stvari ne sputavaju… U Partizanu mi je bilo odlično, ali sada sam u Nišu i sve ću dati da moj Radnički pobedi – nije Kojić ostavio ni najmanju dilemu sa kakvim aspiracijama dočekuje ovaj duel.

Radnički i Partizan igraju danas od 19 sati, a utakmicu će suditi Zoran Široki iz Smedereva.

Da podsetimo, oba tima u ovom meču jure pobedu, mada Partizanu odgovara i nerešen rezltat.  Ako Partizan danas na Čairu izgubi utakmicu, rizikuje šampionsku titulu, budući da ga Zvezda prati  sa tri boda manje. Ako na kraju prvenstva i Zvezda i Partizan imaju isti broj bodova, Zvezda bi bila prvak.

Radničkom je pobeda potrebna za plasman u Kup UEFA, a ako izbori pobedu i sa Zvezdom, 21. maja u Beogradu, put u Evropu je skoro siguran, jer će biti četvrti na tabeli. Trenutno je FK Mladost iz Lučana treća na tabeli, sa bodom više.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com