Društvo

Bulatović: Grad Niš nije poklonio aerodrom državi

Odlukom da prenese u državno vlasništvo imovinu i osnivačka prava aerodroma “Konstantin Veliki”, grad Niš nije “nikome ništa poklonio” već je ispunio ugovornu obavezu prema državi i Ministarstvu odbrane za zemljište preuzeto od vojske još 2009. godine, izjavio je danas gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

Bulatović je kazao da se tadašnja gradska vlast obavezala da za 157 hektara zemljišta na aerodromu koje je preneto u vlasništvo grada, ustupi Ministarstvu odbrane zemljište u vrednosti 1,5 milijardi evra i 21.000 kvadrata stambenog prostora u kompleksu nekadašnje kasarne “Bubanjski heroji”. “Grad Niš je još 2012. godine trebalo da pokrene postupak ustupanja zemljišta vojsci, ali do danas to nije urađeno.

Nije izmirena obaveza ni za stambeni prostor”, naglasio je Bulatović. On je kazao da grad nije do sada ispunio svoje ugovorne obaveze jer u budžetu nema toliko para. “Iznos od 1,5 milijardi dinara premašuje trećinu gradskog budžeta, odnosno to je iznos koji je u proteklih pet godina grad izdvajao za izgradnju na svom području”, istakao je Bulatović. Prema njegovim rečima, odlukom da prenese u državno vlasništvo imovinu i osnivačka prava aerodroma “Konstantin Veliki”, grad Niš je u potpunosti izmirio svoju obavezu prema državi i Ministarstvu odbrane.

“Grad je imao na raspolaganju još samo godinu dana da izmiri obavezu prema Ministarstvu odbrane, nakon toga bi dnevno morao da plaća penale za neizmirene obaveze i to dnevno 6.013 evra”, izjavio je Bulatović. On je kazao da Niš ima i dalje svoj aerodrom sa koga će leteti avioni i na kome će se povećavati broj linija i putnika. “Država je preuzela obavezu da brine o aerodromu, da ga finansira, razvija, prati sve standarde i mere bezbednosti. Država je i do sada pomogala finansijski i u opremi, bez njene pomoći ne bi imali sadašnje rezultate”, kazao je Bulatović. Prema njegovim rečima, netačne su informacije koje su se čule u javnosti da će država, zbog razvoja beogradskog aerodroma, ograničiti broj putnika i linija sa niškog aerodroma. Po preporuci Vlade Srbije, Veće grada Niša donelo je minulog petka odluku da imovina i osnivačka prava aerodroma “Konstantin Veliki” pređu u državno vlasništvo, ali da bi odluka bila konačna, potrebno je da je potvrdi i Skupština grada Niša.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com