Sport

Bravo! Ovaj Nišlija za jedan dan pretrči 223,5 kilometara

Nišlija Saša Gacik na Prvenstvu Srbije u ultramaratonu koji je održan na Paliću, osvojio je drugo mesto ali ono što odlično zvuči jeste pretrčanih 223,48 kilometara za jedan dan.

Ovim rezultatom oboren je stari državni rekord, dok je prvoplasirani postavio novi.

Na startu je bilo blizu sto maratonaca ali najuspešnije je bio Mihal Šula sa pretrčanih 227,90 kilometara (novi državni rekord), dok je treće mesto osvojio Željko Željković sa 207,86 pretrčanih kilometara.

Gacik nakon nekoliko dana kaže da je prvih 12 sati bilo lako ali ono što je usledilo nimalo nije bajkovito.

“Kada je pala noć i počela kiša, onda je postalo naporno. U takmim teškim situacijama počnete da razmišljate o mnogo čemu. Ali ono što je bitno prevaziđu se te stvari ako ste jaki psihički i zanemarite glasove u glavi. Imate cilj i idete napred”, kaže Gacik.

On je sa trčanjem krenuo tek kada je bio blizu četrdesete. Problem su tada bili kilogrami i želja za zdravijim životom. Prvi polumaraton trčao je u Beogradu 2010. godine, nakon njega istrčao je 11 ultramaratona i 64 maratona. “Klub 100 maratona”, učešće na renomiranom UTMB-u, kao i Mon Blan samo su prirodni sled događaja.

“Ovo Prvenstvo Srbije u ultramaratonu na 24h,  je posebno iskustvo. Spadam u rang rekreativnih trkača, imam 46 godina i igrao sam na kartu iznenađenja. Fizički sam bio dobro pripremljen, mentalno još bolje, jednostavno, tog dana, sve kockice su se poklopile, imao sam odličnu podršku porodice i prijatelja kraj staze, a i motivacije nije nedostajalo”, kaže Gacik.

Kako bi ostao u formi ovaj Nišlija svakodnevno trči.

“Poslednjih meseci pojačano treniram, nedeljno pretrčim i do 200km. Volim da radim u intervalima, brzinske treninge ili brda. Ona priprema u glavi je najbitnija. Pravilna motivacija i realno sagledavanje opšte forme su najbitnije stvari u treningu”, kaže ovaj Nišlija.

Porodica je njegov pokretač, jer kaže tu pronalazi ljubav, poštovanje i podršku.

“Ultramaraton pokazuje ko smo i šta smo, od čega smo zaista napravljeni.Tako dobijamo snagu da se fokusiramo na prave ljude i pozitivne stvari, sagledamo  realne negativne osobine i eliminišemo. Život je veoma kratak, ostavite gluposti po strani i bavite se samo onim što će vas stalno inspirisati i voditi napred”, završava Gacik.

Ovaj niški ultramaratonac nastupaće 20. maja na Staroj planini gde će imati zadatak da pretrči 111 kilometara.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com