Некатегоризовано

Zimske VISIBABE cvetaju na niškoj Trošarini (FOTO)

Visibabe vesnici “proleća” procvetale su drugog dana Božića u dvorištu porodice Marinović u niškom naselju Trošarina.

Prolećne temperature u januaru su očigledno zbunile prirodu koja reaguje na najbolji način – cvetanjem biljaka.

“Nisam siguran da sam Visibabe skoro video u januaru, ali su ove moje zimske mene baš obradovale”, kaže uz osmeh Desko Marinović.

Temperatura je poslednjih dana dostizala i do +19 stepeni Celzijusa, što je i izazvalo cvetanje osetljive Visibabe koja sa prvim zracima sunca, izviri svojim blistavo belim laticama.

Visibaba pripada porodici sunovrata, postoji više od 20 vrsta, koje se razlikuju po veličini, obliku i izgledu, šari na cvetu i periodu cvetanja.

Stručni naziv, Galanthus, potiče od grčkih reči gala i anthos što znači mleko i cvet – mlečno cveće. Narodni naziv je verovatno dobila zbog cveta koji je pognut poput stare babe.

Visibaba obično raste samoniklo na stalnim mestima u listopadnim, mešanim ili zimzelenim šumama, na livadama, kraj reka, uz potoke i vrbake. Može da se nađe na području srednje Evrope, od Pirineja do Karpata, preko Kavkaza, sve do Male Azije. U Alpima može da se nađe i na nadmorskoj visini od 2.200 metara.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com