Sport

“Bombarder sa Čaira”: Arsićevi slobodnjaci jedno od najubojitijih oružja Radničkog!

Vezni red u jednoj fudbalskoj ekipi je neka vrsta zlatne sredine i zona koja predstavlja važnu kariku između defanzivne i ofanzivne linije. Pored glavnih zadataka i zahteva koje treba da ispune, igrači veznog reda neretko se upisuju i u listu strelaca, a vrlo često su njihovi golovi među najlepšima.

Vezni red Radničkog, pored legendarnog Cakija i sjajnog Tomića, važne karike za tim – kapitena Jovanovića i sve boljeg i konkretnijeg Riote Nome čini i strelac nekih od najlepših golova postignutih u proteklom periodu, koji visinu nadoknađuje brzinom, snagom i zavidnom fudbalskom tehnikom. Iz kola u kolo vezista Lazar Arsić opravdava epitet “bombardera” čije lopte hiruški precizno zaobilaze sve prepreke i sve češće završavaju tamo gde ekipi i publici najviše godi – iza leđa protivničkog čuvara mreže.

Golovi postignuti nakon prekida možda nisu lepši od onih postignutih iz igre, ali su efektniji i dugo ostaju upamćeni, jer je sva pažnja gledalaca usmerena na igrača, loptu i mrežu. Obično te golove nazivamo “projektilima”, “bombama” i ostalim vrstama nuklearnog oružja, jer baš poput njih deluju razarajuće po protivnički tim, pre svega po njihovu mrežu, a vrlo često su i deo TV-špica u najavama fudbalskih aktivnosti.

Za godinu ipo dana koliko nosi dres Radničkog, Lazar Arsić postigao je ukupno 16 golova. Svako ko redovno prati utakmice “Reala sa Nišave” verovatno pamti većinu njih, ali čak i oni koji nisu verni navijači dobro pamte njegove slobodnjake, kojih je do sada bilo ukupno 5, a svaki je, čini se, bio lepši od prethodnog. Teško je reći koji je bio najlepši a sam Arsić kao najdraže izdvaja one koje izvodi preko “živog zida”. Njegovi slobodnjaci do sada su bili nezaustavljivi za golmane kruševačkog Napretka, Mladosti iz Lučana, Novog Pazara, beogradskog Rada i Zemuna.

Arsic je standardni clan startne postave od leta 2016. kada je dosao u redove niskog Superligasa. Foto: FK Radnicki Nis

“Ne postoji neki poseban ugao iz kojeg volim da izvodim slobodne udarce. Pre svega najbitnija je vežba. Vrlo često ostajem sa nekim od svojih saigrača i posle treninga i konstantno vežbam šuteve iz svih uglova i pozicija.” počinje Arsić.

Nakon početnog pozicioniranja, a kako to pravila nalažu, pored lopte se nalaze 2 ili 3 igrača, pa sledi dogovor između njih ko će preuzeti odgovornost i izvesti slobodan udarac. Tom prilikom, kaže Arsić, nema mesta za svađu i sve je isključivo stvar dogovora ko će na kraju šutirati.

“U tom slučaju odlučuje više faktora, ko se kako oseća, kome je kakav dan, ko je skoncentrisaniji…zavisi dosta i od strane sa koje se izvodi udarac. Najvažnije je da sve ide po planu i dogovoru”.

Kada se svi faktori usklade i okolnosti odluče da je Arsić taj koji će izvesti slobodan udarac, kaže da ne razmišlja puno o tome kako će izgledati njena putanja i da li će biti propraćena spinovima, već je fokus isključivo na lopti i pravilnom šutu.

“Najbitnija stvar u celoj priči oko slobodnjaka je da igrač bude maksimalno skoncentrisan na udarac i željeno mesto. U tom trenutku razmišljam upravo o tom udarcu, a ako lopta pogodi mrežu kako treba, onda je posao završen.”

Kroz razvoj fudbalske igre posebno je unapređena veština izvođenja slobodnih udaraca. Ta je veština postala jedan od najatraktivnijih detalja savremenog fudbala. Zakoni fizike su ono što tada odlučuje kako će lopta ići, da li će to bili pravolinijski, sa ili bez rotacija i slično… Po toj zakonitosti lopta, kod majstorski izvedenog slobodnog udarca, može zaobići živi zid a vrlo često i da bude neodbranjiva za onog ko stoji između stativa. Ipak, sastavni deo sporta je i to da ne ide uvek sve po planu, pa samim tim je to i jedan od retkih slučajeva kada može da kaže da “nije zadovoljan kako je nešto odradio”.

Dodaje da nema posebnu taktiku ili neke rituale koje izvodi pred šut, ali se vešto trudi da od “skenera” protivničkog golmana sakrije sve zamisli i interne dogovore.

Fudbalska istorija ima poseban segment posvećen nekim od najboljih izvođača slobodnih udaraca. Nekada su to bili specijalisti za izvođenje prekida poput Platinija, Pirla, Mihajlovića, Bekama, Žuninja, Maradone, Roberta Karlosa… Danas taj spisak šire Mesi, Ronaldo, Čalhanoglu… Ipak, Lazar kao svog uzora i fudbalera čiji stil izvođenja posebno ceni izdvaja Sinišu Mihajlovića, koji je jednom prilikom čak postigao i het-trik slobodnim udarcima.

“Ima dosta igrača koji dobro izvode slobodnjake i izdvajaju se po tome, ja bih posebno istakao našeg Sinišu Mihajlovića. Čak mi je i trener Milan Đuričić u par navrata delio savete vezane za izvođenje prekida i govorio mi o načinima na koje to radi Mihajlović. Ta vrsta podrške mi dosta znači i pomaže mi da dodatno napredujem u ovom segmentu igre.” dodaje Arsa.

U nedavnom obraćanju medijima strateg Nišlija je posebno je istakao Arsića kao jednog od igrača koji svoje slobodno vreme nakon zvaničnog treninga provodi i dalje na terenima stadiona “Čair”, gde dodatno radi na svom usavršavanju i spremnosti. A o svom novom šefu, Arsić je govorio u superlativu.

“Dosta smo trenera promenili u ovoj sezoni a o novom imam veoma pozitivno mišljenje. Ne samo ja nego cela ekipa. Odgovara nam Đumijev sistem rada, što pokazuju i rezultati koje beležimo u poslednje vreme. Dobro se radi i ono što je karakteristično je to da su svi igrači dobili šansu.” ističe Arsić kao jednu od glavnih odlika novog trenera koji je razigrao neke od igrača sa klupe Radničkog. “Treba vremena da se sve kockice poklope i da se tim uigra, ali je dobro što smo u ovoj sezoni na 3 kola od zimske pauze nakupili 30 bodova, što je prošle godine bio skor na kraju jesenjeg dela takmičenja” dodaje Arsić.

A dokle može ekipa sa Čaira u ovoj sezoni koja je usledila nakon dva bezuspešna pokušaja izlaska na evropsku scenu, Lazar kaže:

“Radnički iz godine u godinu konkuriše za najbolji plasman u ligi. Poslednje dve sezone Evropa nam je izmakla za bod, pa se nadamo da će sada biti treća sreća i da ćemo uspeti u tome. Grad Niš i Meraklije to svakako zaslužuju”, ističe Arsić koji je jedan od miljenika niških navijača i sa kojima ima korektan i dobar odnos.

Dvostruko nagrađivani strelac najlepšeg gola kola u tradicionalnom izboru SOS kanala mogao bi da upotpuni kolekciju već za vikend. U konkurenciji za najlepši gol 18.kola Superlige našao se jedan od njegovih slobodnjaka koji je postigao u pobedi nad Zemunom (4:1). Ukoliko nadjača konkurenciju, a sudeći po dosadašnjim glasovima izvesno je da će tako i biti, Lazar će nizu svojih priznanja dodati još jedno koje dolazi od strane fudbalskih stručnjaka i onih koji sa profesionalnog apsekta ocenjuju objektivno.

Krajnji rezultat možda nije pokazatelj kvaliteta na terenu, ali golovi su ono što se broji. Oni su svojevrsni poziv navijačima da dođu na stadion, a osim što guraju ekipu napred, upisuju i važne bodove koji odlučuju o pozicioniranju na tabeli. Jednako je važno da ti golovi budu lepi kao i sam planetarni fenomen – fudbal, a dok je igrača poput Arsića, ne sumnjamo da će se još dugo gledati vrhunski fudbal na našim terenima, propraćen atraktivnim golovima.

Majstorije u režiji Lazara Arsića i njegove golove postignute iz prekida možete pogledati na klipu ispod ove objave.

 

Tekst je deo projekta “Mladi talenti Niša” koji je podržan od strane Sekretarijata za kulturu i informisanje Grada Niša u okviru raspodele sredstava za finansiranje proizvodnje medijskih sadržaja u 2017.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com