Kolumna

Blog: Pokušaj kladionica da manipulišu fudbalom: Proleter žrtva manipulacija!

Glavni argument javnosti nakon utakmice Proleter – Radnički su kladioničarske kvote i u žargonu „uplate na dvojku“ u drugom poluvremenu. Nakon dešavanja na utakmici Javora i Radnika pravo je pitanje koliko zapravo kvote mogu da budu merodavne u oceni nečijeg integriteta i koliku štetu napadi bez pokrića mogu da nanesu klubovima, igračima i navijačima.

Otvara se prostor za pitanje, da li na ovaj način kladionice pokušavaju da utiču na klubove?

Ono što je deo javnosti nazivao senzacijom u prethodnim danima i zbog čega je navodno reagovala i UEFA, danas smo umalo imali prilike ponovo da vidimo. Utakmica Kupa Srbije između Javora i Radnika pokazala je da kladionice nisu merodavne za bilo kakvu istragu UEFA. Kvote na ovaj meč menjale su se iz minuta u minut, ali to nije bila senzacija, senzacija se nalazi u tome kada treba urušavati ugled klubova, a kada ostali pogreše, tada je to slučajno i bez ikakvih posledica.

Dosta sličnosti viđeno je na utakmicama Proleter – Radnički (1:2) i Javor – Radnik (1:1, gosti pobedili nakon penala). Poveli su domaćini, kvote na meču nelogično su se menjale u korist gostujućih ekipa, a jedina razlika je ta što su Surduličani oborili mnoge kladioničare jer je utakmica došla završena nerešenim ishodom, iako su kladionice Radnik videle kao sigurnog pobednika uprkos vođstvu Javora. Nakon gola Ivanjičana, kvota na Radnik vrtoglavo je pala sa 2.7, na 1.2, a utakmica je ekspresno skinuta iz ponude kladionica. Meč je na kraju završen rezultatom 1:1. Pravo je pitanje kakav bismo stav u javnosti danas mogli da pročitamo da je kojim slučajem neki domaći fudbaler pogrešio ili da je utakmica zapravo završena onako kako su kladionice očekivale.

Medijske špekulacije i blokiranje mečeva u kladionicama očigledno da škode teško izgrađenim ugledima naših klubova u fudbalskom svetu, a gorak ukus ostavlja i to da kada kladionice i UEFA pogreše u označavanju pojedinih mečeva nema nikoga ko podigne ruku i kaže, izvinjavamo se, greška je naša i bila je bez osnova. To ne radi ni „Etička komisija“ FSS-a, ni kladionice, a ni UEFA.

Ugled srpskih klubova nema ko da čuva no klubovi sami, zato odlučno postavljam pitanje hoće li se neko izviniti oštećenim klubovima. Možda bi najbolje bilo da kladionice u narednom periodu skinu iz ponuda našu ligu, kako bi se bar malo stvari vratile u normalu, jer sigurno je jedno, klubovi nisu ti koji određuju kvote i na njih nemaju uticaja, a kao napad na njih, baš se one koriste.

Aleksandar Ilić

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pročitaj i :
Close
Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com