Region

Blago Istočne Srbije, sakriveno od očiju javnosti

Najstarija je kuća u Banji Jošanica, nadomak Sokobanje broji 200 godina. Nekada je u njoj radila prva seoska škola, a potom i prvi parohijski dom. Danas je Etnografski muzej koji ne prima posetioce. Razlog je to što je objekat sklon padu.

Ovaj jedinstveni muzej čuva eksponate velike vrednosti, koje je godinama sakupljao nekadašnji paroh jošanički, sveštenik Milan Kalabić. Neki eksponati datiraju iz rimskog perioda, ali i iz perioda uređenja izvorišta u banji Jošanica.

Najviše je pisanih dokumenata i upotrebnih predmeta koji svedoče o životu Srba u ovom kraju iz 19. i prve polovine 20. veka. Zemljane i posude od drveta korišćene u domaćinstvu, autentično ognjište sa crepuljom, delovi narodne nošnje i predmeti koji su služili za osvetljavanje prostorija u stara vremena, samo su deo fundusa Etnografskog muzeja u Banji Jošanica.

“S obzirom na starost kuće koja odiše tradicionalizmom, neophodna je ozbiljna konzervacija, ali za to nema sredstava. Neophodno je koncipirati i muzejsku postavku, koja može da bude lepa ponuda školskoj deci koja posećuju Sokobanju i ovaj naš kraj, kako bi upoznali srpsku tradiciju i život svojih predaka”, kaže protojerej stavrofor Ljubomir Jovanović, starešina crkve Sv Dimitrija u Jošanici, na čijem se ataru nalazi ovaj objekat.

“Nekada su u ovim krajevima postojale mobe. Verujem da, kada bismo pokrenuli priču o rekonstrukciji ove stare kuće, narod bi se okupio i punim srcem pomogao. Mislim da nije potrebno mnogo novca. Sa stručne strane, Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Niša bi mogao da pomogne savetima, da se ovaj objekat sačuva. Dolazili su brojni ministri svojevremeno, obećavali pomoć, ali sve je ostalo na tome. Trebalo bi malo više da brinemo o svojoj kulturi, jer smo po tome mnogo značajni. Pismenost nam je bila uvek na prvom mestu”, ističe Jovanović.

Objekat Etnografskog muzeja u banji Jošanica, napravljen je od tugle, tzv kuća tuglara (kombinacija zemlje i slame). Osnova je od kamena, a sama konstrukcija je jednostavna i od drveta, što je karakterističan stil gradnje za Srbiju nasleđen još davnih vremena.

Međutim, iako skromne građe, ovaj objekat dugo odoleva zubu vremena.

U istom dvorištu pored Etnografskog muzeja, nalaze se još dva spomenika kulture koja su pod zaštitom države – crkva Uspenija Presvete Bogorodice koja datira iz 14. veka, jedan od najstarijih sakralnih objekata u Timočkoj eparhiji i hram Svetog Dimitrija iz 19. veka.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com