Zdravlje

Besplatni pregledi i u KC i Domu zdravlja

U okviru akcije Ministarstva zdravlja koje radi ranog otkrivanja i prevencije najmasovnijih bolesti sprovodi besplatne preglede, oni će biti realizovani i u niškom Kliničkom centru i Domu zdravlja ovog vikenda.

Nakon sutrašnjih besplatnih pregleda u Vojnoj bolnici akcija će biti realizovana i u ambulantama Kliničkog centra u nedelju, 19. novembra. Takođe akciji će se priključiti i niški Dom zdravlja. Vremenski period predviđen za ove preglede je 08:00-16:00 časova.

Direktor Kliničkog centra istakao je da je ovo dobra praksa Ministarstva, koja će i ovog meseca biti od koristi svim pacijentima, a naročito onima bez zdravstvene knjižice. Ipak, potrebno je da sa sobom imaju neki identifikacioni dokument.

“Građani će moći da u okviru KC u 7 ordinacija obave preventivne preglede ultrazvuka abdomena uz konsultaciju sa specijalistima gastroenterologije, kao i štitaste žlezde, nakon kojih će moći da se posavetuju sa endokrinologom.” kaže direktor Zoran Radovanović.

Nakon pregleda svaki pacijent dobiće izveštaj o zdravstvenom stanju, a oni kod kojih rezultati odstupaju od normalnih vrednosti, biće upućeni na dalje dijagnostičke procedure i lečenje.

Preventivni pregledi biće organizovani i u Domu zdravlja u isto vreme, a ovog meseca planirano je da u cilju ranog dijagnostikovanja promena na dojkama, budu obavljani pregledi Aparatom za mamografiju.

“Drago nam je da je Ministarstvo prepoznalo Niš kao veliki centar zdravstva sa najvećim Domom zdravlja na Balkanu. U okviru akcije biće otvorene i četiri ultrazvučne ambulante koje će pokrivati radiološki deo pregleda.” istakao je Milorad Jerkan, direktor ove ustanove.

On je dodao da će osim mamografskih pregleda na raspolaganju biti i patronažne sestre koje će na lutkama demonstrirati samoopipavanje i kako prepoznati eventualne nepravilnosti.

Takođe, za sve žene koje ne stignu da se u ovom vremenskom periodu pregledaju, jer će s obzirom na proceduru mamografije pregledi pokriti oko 20 pacijentkinja, naći će se termini i zakazati pregledi za naredni period, uverava dr Jerkan.

Ovaj pregled je veoma bitan za pripadnice ženske populacije, jer, ukoliko se na vreme reaguje bolest je izlečiva, dok u suprotnom može da zahvati i ostatak organizma i donese mnogo ozbiljnije zdravstvene probleme.  

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com