Kultura

Besplatne projekcije za film “SLEPI PUTNIK NA BRODU LUDAKA” Gorana Markovića

Igrani film „Slepi putnik na brodu ludaka“,  reditelja Gorana Markovića, snimljen u produkciji RTS-a, publika će imati prilike da pogleda i na velikom platnu, a besplatne projekcije organizovane su 29. 30. i 31. marta u bioskopu Vilin Grad od 18 časova.

Tema ovog filma je poslednji period života znamenitog srpskog pripovedača Petra Kočića, u duševnoj bolnici na Guberevcu, u okupiranom Beogradu 1916. godine. Film u sebi nosi depresivnu sliku Beograda pod okupacijom, u kojoj, na tragikomičan način, životi lekara, osoblja i pacijenata u ludnici na Guberevcu grade metaforu o životu „na slobodi i slobodnoj teritoriji“.

Dok okolo vlada okupacijski teror, smrt i razaranje materijalnih vrednosti, dotle u ovoj svojevrsnoj i apsurdnoj oazi mira, na ovom „brodu ludaka“, vlada duboko razumevanje, poštovanje i briga za bližnje. A kada se na taj „brod“ ukrcaju slepi putnici (begunci od okupacijske vlasti) pronalazeći tu sigurno utočište od internacije, priča o Petru Kočiću postaje simbolička priča o sukobu dobra i zla, o borbi prkosnog Davida sa bezdušnim Golijatom.

Kroz sukob Petra Kočića sa Kostom Hermanom, sukob koji je započet još mnogo godina ranije u Bosni, ovaj film otvara i jednu drugu, intimnu temu o ljudskoj zavisti zbog neposedovanja istinskog umetničkog talenta. Patološka mržnja nedarovitih a moćnih, njihova potreba da progone i da se svete svakom ko je imalo slobodnijeg duha i talenta, data je ovde na uzbudljiv i tragičan način, kroz niz žalosnih prizora ljudske mizerije i duševnog pada.

Realizacijom ovog filma RTS se pridružio obeležavanju stogodišnjice smrti znamenitog srpskog pripovedača Petra Kočića kao i stogodišnjice Velikog rata 1914. – 1918.

Pored Igora Đorđevića u ulozi Petra pojavljuju se  i Aleksandar Đuric, Tihomir Stanić, Maša Dakić, Andrijana Oliverić, Srđan Timarov, Goran Šušljik i drugi.

 Film je premijerno bio prikazan na 45. FEST-u.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com