Kultura

Besplatan koncert Big Benda u Nišu

U sali Doma Vojske u Nišu , subotu 14. oktobra od 19 sati u sali  nastupiće Big Bend RTS na koncertu „DŽEZERI BATI ANASTASIJEVIĆU” povodom godišnjice smrti velikog niškog kompozitora i džez muzičara Bratislava Bate Anastasijevića.

Biće prikazan i dokumentarni film o Bati Anastasijeviću,  Vesne Bratić.

“Na repertoaru Big benda koji je posebno za ovu priliku kreirao Dragoslav Fredi Stanisavljević, urednik džez redakcije Muzičke produkcije RTS, naći će se i kompozicije Bate Anastasijevića koje je pisao za džez orkestar”, najavljuju organizatori.

Publika će imati priliku da pre nastupa Big Benda pogleda i kratki dokumentarni film o doajenu niškog džeza Bratislavu Bati Anastasijeviću, autorke Vesne Bratić.

Ulaz na koncert je besplatan, a ulaznice se mogu nabaviti u baru “Hush Hush”, kafe baru “Julijan Djupon” i kafeu “Truba”.

Koncert „DŽEZERI BATI ANASTASIJEVIĆU”  realizuje se uz pokroviteljstvo Grada Niša i Sokoja, a organizator je Jazz club Naisssus. Donatori koncerta su GO Medijana, Turistička organizacija Niš, Lounge bar Hush Hush, Crystal light, Turistička agencija Mondorama, Restoran Stambolijski, Mitros music, a medijski pokrovitelj portal Megafon i kultura!

Bratislav Bata Anastasijević

Napustio nas je pre 25 godina, ali iza sebe je ostavio veliki trag i brojne nagrade među kojima se mogu izdvojiti – nagrada Oslobođenje grada Niša (1977), Estradna nagrada Srbije (1978) i Estradna nagrada Jugoslavije (1989).
Dobitnik je nagrade za originalnu muziku u komadu “Bolani Dojčin” na festivalu Pozorišni susreti Srbije “Joakim Vujić” 1975. godine, koja je ujedno i prva nagrada za scensku muziku u Srbiji uopšte i koja je označila  novu epohu evaluacije kriterijuma propratne scenske i pozorišne muzike u Srbiji.
Na istom festivalu, osvojio je još dve nagrade za scensku muziku: nagrada za muziku u komadu ”Prokleta Avlija” 1979. i nagrada za muziku u komadu ”Jama” 1981. god.
Takodje, dobitnik je nagrade za scensku muziku ”Priča o Tik Tak-u” u Zrenjaninu 1976, prve nagrade za kompoziciju ”Ja sam dete 20. veka” na Festivalu dečije zabavne muzike u Donjem Milanovcu 1986,  nagrade za aranžmane na festivalima dečije zabavne muzike Majska pesma u Nišu 1985 i 1990.god.
Svoj stvaralački opus obogatio je brojnim delima džez muzike sa etno motivima, od kojih se mogu izdvojiti ” Igra sa Čaira ”, ”Džez čoček”, ”Noć u džez klubu”, ”Neko, negde, nešto”, ”Nostalgični Neven” itd. Osim umetničkim radom, Bratislav Anastasijević se plodonosno bavio kritikom i publicistikom i objavio je mnogobrojne radove.
Bio je učesnik većeg broja naučnih simpozijuma i kolokvijuma  kako u zemlji tako i u inostranstvu gde je izlagao svoje teorije (Niš, Gratz, Šilajten, Hamburg, Sofia, Ilmenau, Zagreb – Univerzijada) iz čega je rezultirao i veliki broj naučno-istraživačkih radova. Autor je knjige ”Ogledi o džezu”.

____________________________________________
Big Bend RTS
 osnovan je 1948. godine pod imenom Zabavni orkestar Radio Beograda u formaciji revijskog orkestra, da bi 1954. godine odvajanjem gudačkog ansambla započeo rad kao veliki džez orkestar (Big Bend).

Tokom rada i stvaranja orkestar je dobio izuzetne nagrade i priznanja – Na Džez Festivalu u Žuan Le Penu 1960. godine ansambl je osvojio prvu nagradu. Posle svoje prve turneje 1957. godine, orkestar je nastupao na poznatim svetskim festivalima (Telaviv, Montre, Marsej, Solun, Minhen), na nekoliko UNICEF koncerata (Beograd, Pariz, Ženeva) i uvek sa izuzetnim uspehom i vrlo pohvalnim kritikama.

Tokom godina, sa orkestrom su nastupale najveća svetska imena Džez muzike kao što su: Klark Teri, Beni Golson, Džoni Grifin, Majnard Ferguson, Toni Skot, Džerom Ričardson, Erni Vilkins, Alvin Kvin, Redži Džonson, Edi Henderson, Henk Mobli, Džon Hendriks, Roj Harguv, Bred Lili, Dajana Šur, Don Menza, Stiv Ture, Roni Kjuber, Rendi Breker, Džon Fedis, Čak Findli… a takođe i zvezde svetskog šou biznisa kao što su: Rej Čarls, Deni Kej, Džozefina Bejker, Mirej Matje, Enriko Masias, Frida Lingstad (ABA).

Od diskografije izdvajaju studijske albume: „Džez orkestar Radio Beograda 1948-1978″, „Muzika moje mladosti”, Stjepko Gut & Big Bend RTS „Afro Balkanske skice”, „Vili Johans i Big Bend Radio Beograda”, „Big Bend Radio Beograda – 75 godina Radio Beograda”,  „Karavan”,  „It’s time for Jazz”,  „Sweet Love” , Duško Gojković & Big Bend RTS „Latin Haze”, Big Bend RTS „Balkan soul”.

Orkestar je iznedrio plejadu vrhunskih solista koji su danas poznati i priznati u svetu (Mile Pavlović, Bora Roković, Duško Gojković, Lala Kovačev, Stjepko Gut ).

___________________________________________________

Džez klub Naissus – Niš osnovao je Bratislav Bata Anastasijević sa grupom džez entuzijasta 1981. godine, i istovremeno, uz pomoć Instituta za istraživanje džeza iz Graca – Austrija , kao i zahvaljujući podršci beogradskih džez muzičara (Vojislav Simić , Petar Vujić itd.) inicira festivalsku manifestaciju ”Internacionalni susret džez muzičara NAISSUS JAZZ ”. Bez obzira na sve prepreke i iskušenja, Džez klub Naissus uspeva da uz  stalni evidentni uspon organizuje  ”Internacionalni susret džez muzičara NAISSUS JAZZ ”u kontinuitetu 11 godina zaredom.

Iznedrujući iz sebe Veliki džez orkestar, diskografsku i izdavačku delatnost, budjenje interesa – džez klub Naissus je u velikoj meri doprineo razvoju džez kulture i kulture uopšte u Nišu.

Posle smrti Bratislava Bate Anastasijevića, 1992. godine, zbog nedostatka entuzijazma i pokretačkog duha medju članovima, Džez klub Naissus, džez Orkestar i džez Festival, na žalost, prestaju sa radom. 16. marta 2011. godine, uz veliku podršku beogradskih džez muzičara i Udruženja Muzičara Džeza i Zabavne Muzike Srbije, porodica Anastasijević obnavlja Udruženje džez klub Naissus Niš u nadi da će džez kultura ponovo zaživeti u Nišu.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com