Zdravlje

Beba porodilje zaražene malim boginjama u krtičnom stanu

L. M. (33) iz okoline Aleksinca, koja se zbog posledica malih boginja prevremeno porodila u noći između 6. i 7. marta na Infektivnoj klinici u Nišu, oporavlja se, a boginje se već povlače, rekao je za “Novosti” direktor Infektivne klinike u Nišu Miodrag Vrbić.

Kako potvrđuju u niškom kliničkom centru, novorođenče koje je na svet došlo sa svega 1.530 grama životno je ugroženo, priključeno je na respirator, a lekari se bore za njegov život.

– Kod bebe je uočen poremećaj srčanog ritma, posle čega smo uključili adekvatnu terapiju. Sumnja se da beba ima krvarenje u moždanim komorama, što je karakteristično za prevremeno rođenu decu. To će se pouzdano znati posle završene dijagnostike i pregleda neonatologa – kaže Večernjim Novostima dr Dejan Milojević, načelnik intenzivne nege na Dečjoj klinici. On dodaje da beba zasad nema ospe i da je primila imunoglobuline.

L. M. je na kliniku došla sa osipom po telu, zbog čega nije mogla da bude primljena na Ginekološko-akušersku kliniku. Ginekolozi su je pregledali, ali nije bilo naznaka da će se ranije poroditi.

– Ona nije mogla da bude smeštena na GAK, jer se virus malih boginja širi vazduhom i kapljičnim putem, pa bi druge trudnice bile u riziku – kažu u KC Niš.

Dodaju da se ona porodila na Infektivnoj klinici u sedmom mesecu trudnoće. Njoj je, kako saznajemo, to peto dete, a porođaj je protekao bez ikakvih komplikacija. Novorođenče je nakon toga smešteno u mobilni inkubator i prevezeno na Dečju internu kliniku, na odeljenje neonatologije.

Većina obolelih nevakcinisana

Prema podacima “Batuta”, u Srbiji i u opštinama sa srpskom većinom na Kosovu od oktobra do danas od malih boginja obolele su 3.123 osobe, od kojih je 1.581 slučaj laboratorijski potvrđen u Institutu “Torlak”.

NAJMLAĐA osoba obolela od morbila je stara 15 dana, a najstarija 70 godina, dok je najveći broj obolelih u uzrasnim grupama: mlađi od pet i stariji od 30 godina. Većina obolelih osoba (95 odsto) nevakcinisana je, nepotpuno vakcinisana ili nepoznatog vakcinalnog statusa. Zbog komplikacija izazvanih malim boginjama do sada je u Srbiji umrlo devet osoba. Od ukupnog broja obolelih, 32 odsto je hospitalizovano, a od težih komplikacija malih boginja registrovano je zapaljenje mozga kod jedne i upala pluća kod 346 obolelih osoba.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com