Društvo

Banja Topilo – turistički potencijal jugoistočne Srbije!

Banja Topilo nalazi se u živopisnoj dolini Toponičke reke i udaljena je od Niša oko 25km. Pripada GO Crveni Krst i pravo je blago lekovitih izvora i jedan od velikih turističkih potencijala, kako ove opštine, tako i čitavog Niša i okoline.

Prve kuće oko lekovitih izvora izgrađene su početkom sedamdesetih godina, dok se Topilo prvi put zvanično pominje u dokumentima Niša 1985. godine. Prve analize termalnih izvora vode urađene su sredinom sedamdesetih kada je su i potvrđena njihova lekovita svojstva.

Za lekovita dejstva vode u Banji Topilo, koja se nalazi u netaknutom delu prirode, vrlo brzo se pročulo, tako da je ovu banju od devedesetih godina u proseku posećivalo oko 2 i po hiljade ljudi.

Kako se navodi na sajtu Banje Topilo, topla mineralna voda izvire iz oko 18 izvora, a temperatura te vode je oko 34°C. Najčešće dolaze osobe koje boluju od reumatskih bolesti, a termalna voda se koristi kako za kupanje tako i za piće.

Voda za kupanje pomaže lečenju hroničnog i inflamatornog reumatizma, degenerativnog reumatizma, ekstraartikularnih reumatizma, posledica psihičkih trauma, funkcionalnih oboljenja nervnog sistema.

Voda za piće koristi se kod lećenja problema hroničnog gastritisa i duodenita, funkcionalne bolesti želuca i creva, hroničnog nekalkuloznog holecisita, bilijarne diskinezije, oboljenja bubrega i mokraćnih puteva.

Međutim, Topilo, relativno mala i nova srpska banja, sporo se razvijala i uglavnom su meštani sami finansirali izgradnju infrastrukture i sami kaptirali izvore. To je dovelo do toga da se na prostoru oko termalnih izvora izgrade nelegalni objekti koji su stvorili problem u samom radu i funkiconisanju Banje Topilo.

Upravo zbog takvog nelegalnog objekta, čiji je proces legalizacije odbijen, početkom jula meseca ove godine Banja Topilo je prestala sa radom.

“Banja Topilo prestaje sa radom. Nelegalni objekat koji je funkcionisao u ovoj banji odbijen je u postupku legalizacije. Objekat zahvata izvor termalne vode, pa je privredno društvo kome je doneto rešenje o zabrani korišćenja od strane građevinske inspekcije u skladu sa rešenjem zatvorilo svoj objekat, i neće raditi u narednom periodu”, navodi se u saopštenju GO Crveni krst.

Banja Topilo oživljava od proleća!

Gradska opština Crveni Krst je preko projekata prekogranične saranje, a u cilju razvoja turizma na svojoj teritoriji, u potpunosti uredila i modernizovala izletište Vidrište, koje se nalazi pored termalnih izvora Banje Topilo.

Nakon toga, kako je najavljeno iz ove Gradske opštine, na redu je odmah došlo sređivanje pravnog dela, legalizacije i uređenje Banje Topilo, koja je veliki turistički potencijal cele jugoistočne Srbije.

„Sve što se tiče sudskih odluka je završeno. Ostalo je da se još jedino ona zgrada, koja je izgrađena na građevinskom zemljištu Grada Niša, sruši. Postoji i alternativa, gde bi se Grad i vlasnici objekta dogovorili da se to ne ruši, već da se nađe neki kompromis oko načina plaćanja i svega ostalog. I siguran sam da ćemo već na proleće, naše turiste i sve one koji žele da posete Banju, moći da primimo“, istakao je predsednik GO Crveni Krst Miroslav Milutinović.

Kako je najavljeno, nakon kraće pauze, posetioci i turisti će moći da uživaju i iskoriste sva lekovita svojstva Banje Topilo, koja se, uz malo volje i prepoznavanja njenog potencijala, može razviti u jednu od najpoznatijih banja, ne samo u okolini Niša, već i u čitavoj jugoistočnoj Srbiji.

Tekst je deo projekta „Crveni Krst-turizam na dohvat ruke“ koji je podržan od strane GO Crveni Krst u okviru Konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com