Na kafici

Aljoša Vučković: Život ima svoja pravila, mi ih samo sledimo

Aljoša Vučković penzionerske dane provodi u krugu svoje porodice  u Beogradu. Tokom leta seli se u Dalmaciju, u kuću koji je nasledio od oca i boravak tamo ne bi menjao ni za šta na svetu. Prestao je da puši pre šest godina i rado se seća zora koje je čekao u niškim kafanima.

Sve što bi se reklo o glumcu koji je za svoj radni vek ostvario preko 70 značajnih uloga u filmovima i tv serijama i bezbroj u pozorištu – bilo bi malo.

Aljoša Vučković za sebe kaže da je uvek spadao u “inertne i neambiciozne” glumce, jer nikada nije jurio za ulogama. Ako ga reditelj pozove, on se javlja, ali nikoga nije vukao za rukav. Za veliki broj svojih značajnih uloga, kojima je stekao popularnost, kaže da ih nije dobio “na prvu”. Znao je da su pre njega te uloge nuđene njegovim kolegama, ali mu to nije nikad smetalo.

“Osim uloge Ferata u “Velom mestu”. Režirao je Joakim Marušić i rekao da ima ulogu u kojoj vidi samo mene”, rekao je kroz smeh.

Ulogu kapetana Luke u “Užičkoj republici” nikada neće zaboraviti, jer je imao 27 godina i služio JNA kada se film snimao.

“Tada mi je ukazana čast što su me kao vojnika na odluženju vojnog roka pozvali da glumim. Iz tog razloga honorar nisam ni tražio, a nisam ni dobio” (smeh).

Iako nije mogao da izdvoji ulogu koja mu je najznačajnija, ipak je pomenuo majora Gašpara u seriji “Povratak otpisanih”, doktora Ivu Lukšića iz “Boljeg života” i poslednju seriju u kojoj se pojavio, “Lud, zbunjen, normalan”, u kojoj je glumio Zlatka Fufića.

Aljoša Vučkovič je tokom svoje karijere glumio likove koji se pamte, da li zahvaljujući svom gospodskom držanju ili fizičkom izgledu, tek rediteljima se činio kao stvoren za uloge oficira, doktora, načelnika, kustosa, pilota, ruskog kapetana.

Da li za glumca postoji penzija, pitali smo ga.

Ja mislim da sam dovoljno uradio. Mogu još, ali nisam ni u godinama ni u poziciji da prihvatam bilo šta. Ne treba mi. Mislim da nije ni preskromno ni bahato to što sada tražim neki svoj mir. Kada me neko pozove – odem i dalje sve radim maksimalno profesionalno. Trudim se da to ne bude tek odrađeno i u tome uspevam,” kazao je Aljoša Vučković Niškim Vestima.

Aljoša Vučković

Na pitanje zašto ga dugo nismo videli na Filmskim susretima u Nišu, odgovorio je:

“Zato što sam ja krajem avgusta obično u Dalmaciji. Majka mi je umrla prošle godine u 95. godini, a dok je bila živa osećao sam dužnost, da u poodmaklim njenim i mojim godinama, vreme posvetim njoj. S druge strane, ja mogu da dođem u Niš da budem i član žirija i specijalan gost. Ali ja sam glumac po vokaciji i dosadilo mi je da budem gost, a moje kolege imaju filmove. Onda, dakle, dođem da jedem i pijem. Pa, ja to mogu i kod kuće.”

Dodao je da mu je omiljena niška kafana bila “Amerikanac” i da se ne seća koliko puta je tamo dočekao zoru, ili banuo usred noći i bio dočekan kraljevski zahvaljujući Kokanu Amerikancu i njegovoj majci.

Živeo je u 11 gradova i svi ti gradovi su na njega ostavili utisak u određenom životnom periodu.

“Svi su gradovi za mene bili lepi. Sarajevo, Zagreb, Split, Beograd. U Beogradu sam 48 godina. Šta tu ima još da se kaže…”

Aljoša Vučković

O srodstvu sa poznatom pevačicom Severinom Vučković kaže da su im dedovi iz istog sela i istog zaseoka u Dalmaciji i da su dalji rod, ali bi bolji naziv za njihovo srodstvo bio “svojta”.

17. decembra Aljoša Vučković napuniće 70 godina. Niške Vesti su mu prve čestitale rođendan, a to je nazvao “avansnim plaćanjem”. Kaže da ne priprema nikakvo slavlje, jer ga je život naučio da ne treba praviti planove.

“Hoću u osmu deceniju da uđem trezne glave, a onda ću celu deceniju da slavim taj 70. rođendan. Treba pravilno rasporediti (smeh). Posle boli glava, ne sećaš se pola stvari. Svima bilo divno, jedino tebi nije. Naučio sam da ne živim za druge, nego za sebe. I za mali krug ljudi. Imam porodicu, ženu, ćerke, unuku. Oduvek sam bio protivnik tih pompeznih proslava”, kazao je.

Na pitanje da li ćemo ga, ipak, videti sledeće godine na Filmskim susretima, veliki glumac je odgovorio:

“Život ima svoja pravila, mi ih samo sledimo. Videćemo šta će još da se dogodi. Do tada, živi mi bili Nišlije, drž’te se!”

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com